
Politică
Arest preventiv pentru opt dintre membrii guvernului separatist catalan
2017-10-27t162630z_663793533_rc13b6db7b20_rtrmadp_3_spain-politics-catalonia_0.jpg

Întâi cei nouă membri ai fostei administrații catalane au fost audiați, ulterior procuratura a cerut ca opt dintre ei să fie încarceraţi în arest preventiv.
Un singur ministru poate apela la cauțiunea de 50.000 de euro pentru eliberare, Santi Vila, care a demisionat înaintea votării declarației de independență și a cerut atunci separatiștilor catalani să poarte un dialog cu Madridul.
Dar vorbim totuși de doar 9 din cei 14 membri ai fostului executiv catalan cărora li s-au aplicat măsuri punitive.
Minștrii sănătății, ai învățământului, culturii și agriculturii au absentat de la audieri si au scăpat deci de această judecată partiala. Lor li se adaugă desigur și Carles Puigdemont. Pentru ei însă a fost emis un mandat european de arestare.
Amintim, Puigdemont a părăsit Spania încă de la începutul săptămânii abandonându-şi promisiunea de a „rezista paşnic” eforturilor Madridului de a-i închide Guvernul.
A doua zi, el a anunțat într-o conferinţă de presă la Clubul Presei, la Bruxelles, că nu intenţionează să ceară azil în Belgia şi a subliniat că se va întoarce acasă doar dacă va primi asigurări că va fi judecat corect.
Puidgemont nu a oferit niciun indiciu despre când ar putea să se întoarcă în ţară, însă avocatul său a declarat că nu se va prezenta în fața justiției spaniole din cauza „riscului ridicat de a fi arestat”.
Intenție depășită la nivel de interpretări fiindcă a devenit clar că Spania nu se joacă pe acest subiect și Procurorul tribunalului Audiența Națională a solicitat ca mandatul european de arestare să fie transmis autorităților din Belgia.
Mandatul de arestare face practic imposibilă participarea lui Puigdemont la alegerile anticipate din Catalonia din 21 decembrie.
Mai mult, dacă va fi găsit vinovat de acuzațiile care i se aduc - rebeliune, răzvrătire şi deturnare de fonduri – Carles Puidgemont riscă să fie condamnat la până la 30 de ani de închisoare.
Criza din Catalonia a pornit după referendumul de independență din 1 octombrie, declarat neconstituțional de către Madrid. Carles Puigdemont a refuzat să respecte cerințele guvernului central și a mers mai departe, chiar declarând independența regiunii, înainte să fie demis întreg guvernul catalan și să fie trecută regiunea în subordinea guvernului central în baza articolului 155 din Constituție.