Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


După amenințări cu foc și furie, începe turneul Trump în Asia

trump.jpg

Donald Trump a recunoscut ieri formal Ierusalimul drept capitală a Israelului și a declanșat procedura de mutare a ambasadei de la Tel Aviv la Ierusalim.

Președintele american începe vineri un turneu diplomatic în Asia, în încercarea de a izola și mai mult regimul nord-coreean. Scopul primordial al vizitelor este consolidarea hotărârii internaționale privind denuclearizarea Coreei de Nord, transmit consilierii lui Donald Trump, citați de presa internațională.

Turneul Trump în Asia va dura 10 zile și include vizite în cinci țări: China, Japonia, Vietnam, Filipine și Coreea de Sud. 
"Președintele apreciază că timpul se scurge și va cere tuturor țărilor să facă mai mult", a transmis generalul McMaster, consilierul pe probleme de securitate al președintelui american. Potrivit acestuia, marea miză a acestui turneu diplomatic este sporirea presiunii asupra regimului de la Phenian, în acord cu voința internațională privind denuclearizarea Coreei de Nord. Dincolo de amenințări directe, dure, de tipul Vom distruge Coreea de Nord cu foc și furie, administrația Trump admite că un rol esențial este jucat de China.

De altfel, președintele american a cerut, recent, Beijingului, să-și intensifice eforturile, iar autoritățile chineze au răspuns cu sancțiuni mai dure asupra Phenianului. 
"China face clar mai mult. Dar este evident că nu este suficient până când nu ajungem la denuclearizare" – spune acum generalul McMaster, citat de presa internațională.

Nu în ultimul rând, vizita lui Trump în Asia, în țări precum Coreea de Sud sau Japonia, ar urma să dea și un semnal de susținere din partea Statelor Unite către aliații săi din regiune. Administrația Trump a transmis deja, înainte ca președintele să ajungă în Asia, că Statele Unite sunt dispuse să își apere partenerii cu toate mijolacele de care dispun.