Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Catalonia: pregătiri pentru proteste împotriva arestării liderilor secesioniști

catalonia.jpg

REUTERS/Yves Herman

După cum deja se știe, ex-vicepreședintele Oriol Junqueras, împreună cu opt membrii  ai demisului guvern catalan care, cu doar o săptămână în urmă, proclamau independenței Cataloniei în Parlamentul de la Barcelona, au fost ieri arestați în mod preventiv, fiind puși sub acuzare pentru infracțiunile de revoltă, rebeliune și deturnare de fonduri publice, un fapt fără precedent în historia democratică a Spaniei.

Carmen Lamela, judecătorul Curții Penale care a emis ordinul de arest preventiv, conform căruia cei opt ar putea rămâne timp de doi ani în închisoare, până la terminarea investigațiilor, a explicat că această măsură este motivată, așa cum de altfel a motivat și procuratura, de gravitatea faptelor care pot atrage pedepse privative de libertate de până la 50 de ani, însumând  infracțiunile de revoltă, rebeliune și deturnare de fonduri publice.

”De asemenea,  există un important risc de fugă şi de recidivă în infracțiunile pentru care sunt acuzați”, a motivat în cele din urmă magistratul spaniol.  Doar unuia dintre cei nouă, Santi Vila, fostul ministru catalan al economiei, i s-a permis să iasă pe cauțiune, datorită faptului că a demisionat din guvernul catalan cu doar două zile înainte de proclamarea independenței. și în cazul lui nu ar exista un risc de recidivă.

De un tratament deosebit au avut parte cei cinci membri ai biroului permanent al Parlamentului de la Barcelona, inclusiv președintele Carme Forcadell,  care, datorită statutului de deputați, au fost audiați de instanța Curții Supreme de Justiție, al cărei judecător a amânat audierea  pentru a le permite celor șase să-și pregătească apărarea, considerân că acuzația a fost formulată intempestiv.

Pe de altă parte, procuratura a cerut Curții Penale un ordin internațional de arest sau un mandat european pentru Carles Puigdemont și ceilalți foști membri ai executivului catalan care se află în Belgia.  În ceea ce-i privește pe aceștia, Carmen Lamela, judecătorul Curții Penale, a preferat să-și amâne decizia și probabil va răspunde cererii procuraturii în acest sfârșit de săptămână.

 

Ei bine, dacă aplicarea articolului 155, cu urmările pe care deja le cunoaștem, şi fuga sau refugierea președintelui catalan în Belgia, au provocat multă resemnare și confuzie în rândul simpatizanților mișcării pentru independență,  ba chiar, s-ar putea spune, o oarecare relaxare după mai multe săptămâni de continuă încordare,  arestarea celor opt membri ai executivului demis de la Barcelona a venit ca un duș rece care a reînviorat mișcarea secesionista. Demiterea și arestarea guvernului de la Barcelona, considerat legitim de mișcarea separatistă,  a provocat joi seara un protest de anvergură în care mii de catalani au ieșit pe stradă sau la ferestre zăngănind strident cratiţe și tigăi  pentru a cere eliberare liderilor independentişti.

La rândul ei, Ada Colau, primarul Barcelonei, care nu  susține mișcarea separatista, a propus plenul municipal, care în cele din urmă a votat ”pentru”, o moțiune prin care să fie recunoscut cabinetul președintelui Carles Pigdemont ca singura autoritate executivă legitimă în acest moment în Catalonia. ”Ne confruntăm cu o gravă eroare juridică, o gravă decizie politică care ne îndepărtează de găsirea unei soluții. Această decizie se explică doar prin nevoia de răzbunare și dorința de a umili " a denunțat edilul catalan deciziile Madridului.

Pentru eliberare celor arestați, considerați în Catalonia deținuți politici, în acest sfârșit de săptămână vor fi organizate demonstrații de protest iar începând de miercuri este convocată o grevă generală care ar vrea să paralizeze economia catalană.

Între timp, Carles Puigdemont,  despre care nimeni un știe exact unde se află, după arestarea celor noua lideri catalani,  a cerut prin intermediul unei scurte înregistrări  video "eliberarea imediată" a ex-miniștrilor și a cerut "poporul catalan" să lupte în continuare de o formă pacifică pentru satisfacerea tuturor revendicărilor.