Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Zece prinţi şi zeci de foşti miniştri au fost arestaţi în Arabia Saudită

arabia.jpg

Prinţul moştenitor Mohammad bin Salman. Bandar Algaloud/Courtesy of Saudi Royal Court/Handout via REUTER

Zece prinţi şi zeci de foşti miniştri, arestaţi în Arabia Saudită. Decizia a fost luată de o comisie anticoruptie, a anunţat canalul de televiziune Al-Arabiya, citat de presa internaţională.

Arestările au avut loc la scurt timp după înfiinţarea acestei comisii,  condusă de prinţul moştenitor Mohammad bin Salman, în vârstă de 32 de ani.

Bin Salman (MBS), care controlează principalele pârghii ale guvernării, încearcă să pună capăt contestărilor interne înaintea transferării oficiale a puterii de către tatăl său, regele Salman, în vârstă de 81 de ani.

Două decrete regale au fos publicate, între care unul în care este demis ministrul Economiei.

Au mai fost demisi ministrul Gărzii naţionale şi comandantul marinei saudite.

Agenţia oficială de presă saudită SPA a anunţat că scopul comisiei înfiinţate este acela de a "avea grijă de banul public, de a pedepsi persoanele corupte şi pe cei care profită de poziţia lor".

Printre persoanele arestate se numără și miliardari.

De asemenea, forţele de securitate au interzis decolarea avioanelor private, pentru a împiedica anumite personalităţi să părăsească ţara.

Indicele bursier saudit înregistra un declin de 1% duminică dimineață, acțiunile Kingdom Holding — Fondul de investiții saudit aparținând prințului miliardar Alwaleed Bin Talal, unul dintre cei arestați, au scăzut cu 9,9%, iar titlurile National Industrialization Co (Tasnee), în care Kingdom deține o participație de 6,2%, înregistrau un recul de 1,3%.

De asemenea, acțiunile Banque Saudi Fransi — a cincea mare bancă din Arabia Saudită — în care Kingdom a cumpărat în septembrie o participație de 16,2% înregistrau un declin de 2,8%. În schimb, titlurile companiei de produse petrochimice Saudi Basic Industries au scăzut cu doar 0,2%.

Și în alte state din Golf se înregistrau turbulențe pe piețele bursiere. Bursele din Dubai și Qatar înregistrau duminică dimineață scăderi de 0,9% și, respectiv, 0,6%.