Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Brexit: May "gata la concesii" cu datoriile și statutul cetățenilor UE

Theresa May

Prim ministrul Marii Britanii, Theresa May, ar fi gata să accepte plata a 60 de miliarde de euro către Uniunea Europeană și recunoașterea statutului de rezident pentru cetățenii sosiți în Regatul Unit înainte de ieșirea din UE. Presa britanică scrie că aceste semnale sunt trimise prin emisari la Bruxelles în vederea deblocării negocierilor cu UE privind Brexit.

Potrivit duminicalului Sunday Times, premierul May dorește prin anunțarea acestei sume substanțiale să deschidă calea negocierii unui acord-comercial UK - UE post-Brexit în luna decembrie a acestui an. 

Ziarul scrie că Oliver Robbins, consilierul premierului May pe probleme de Brexit, a primit semnale din partea oficialităților de la Bruxelles că ar fi suficientă "o singură propoziție în scris" din partea guvernului britanic care să confirme acceptarea plății așa numitelor "resturi de lichidat" (RAL), precum și contribuția la pensiile eurodeputaților și la bugetul de ajutor internațional.

Premierul a oferit deja plata unei sume de circa 20 de miliarde de euro, dar negociatorii UE consideră că mai sunt necesare 32 de miliarde de euro RAL și încă alte 10 miliarde constituind alte datorii ale Marii Britanii către Uniune.

Totalul s-ar ridica la circa 62 de miliarde de euro, dar suma finală nu va fi stabilită decât la încheierea negocierilor, iar surse britanice consideră că o asemenea sumă devine nesemnificativă, comparată cu avantajele unei tranziții line după ieșirea Marii Britanii din UE, inclusiv printr-un acord comercial. 

Premierul May are nevoie de un acord de principiu cu UE în vederea consolidării poziției sale politice în guvern și Partidul Conservator, al cărei lider este, poziție fragilizată după pierderea majorității absolute în parlament în alegerile din 8 iunie anul acesta.

Statutul cetățenilor UE

O altă concesie semnalată de guvernul britanic ar fi disponibilitatea de a garanta drepturile tuturor cetățenilor UE sosiți în țară înaintea datei la care va înceta statutul de membru UE, probabil 29 martie 2019, potrivit cotidianului The Guardian.  

Cetățeni UE în Marea Britanie În Marea Britanie se află peste trei milioane de cetățeni UE (foto: http://uk.businessinsider.com)

Inițial, oficialitățile de la Londra menționaseră ca dată limită până la care cei sosiți din UE ar fi beneficiat de garantarea statutului de rezident 29 martie 2017, data la care premierul May invocase articolul 50 al Tratatului de la Lisabona prin care a fost declanșat oficial Brexit.

Potrivit surselor de la Bruxelles citate de Guardian, atitudinea intransigentă a britanicilor a început să devină mai flexibilă în ultimele luni când a devenit clar că numărul cetățenilor UE (cu excepția românilor și a bulgarilor) care sosesc în Marea Britanie a scăzut și în sectoare ca de pildă cel medical, care depind de lucrătorii europeni, această scădere a devenit îngrijorătoare.

Potrivit estimărilor, în Marea Britanie se află la ora actuală circa 3,5 milioane de cetățeni din UE, în timp ce în celelalte 27 de state UE s-ar afla circa un milion de cetățeni britanici.

Garantarea statutului acestor cetățeni, ca și chestiunea datoriilor britanice față de UE constituie două dintre capitolele asupra cărora insistă negociatorii europeni în vederea ajungerii la un acord final privind Brexit, al treilea constituindu-l regimul post-Brexit al frontierei dintre provincia britanică Irlanda de Nord și Republica Irlanda.

 
Ascultați relatarea corespondentului RFI la Londra, Petru CLEJ