Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Ce vor aduce alegerile anticipate din Catalonia?

catalonia_flags.jpg

Sursa imaginii: 
AFP

Liderul catalan destituit Carles Puigdemont, urmărit de justiția din Spania, va fi cap de listă al partidului său în alegerile regionale anticipate care ar urma să aibă loc în Catalonia la 21 decembrie. Anunțul a fost făcut de formațiunea sa, Partidul Democrat European Catalan. Între timp, sondajele arată că partidele care susțin independența Cataloniei ar urma să obțină cele mai multe voturi dar și-ar putea pierde majoritatea.

Partidul Democrat European Catalan s-a reunit duminică în cadrul Consiliului Național și a propus ca Puigdemont să se afle în fruntea listei unitare care ar urma să includă toate partidele separatiste și foștii miniștri demiși de guvernul de la Madrid și aflați acum în închisoare. "Vrem ca președintele Puigdemont să fie cel care să conducă valul mareei electorale pe care o vom realiza în 21" decembrie, a declarat purtătoarea de cuvânt a formațiunii, Marta Pascal. "Cei privați de libertate  trebuie să facă parte din listele noastre", a adăugat aceasta, citată de cotidianul spaniol La Vanguardia, publicat la Barcelona. "Pariul nostru este o listă unitară amplă care să includă toate sensibilitățile. A venit momentul politicii", a adăugat Pascal, care a menționat că formațiunea sa politică nu va impune condiții potențialilor parteneri. Cu toate acestea, posibilitatea alcătuirii unei liste unitare pare să se fi risipit în ultimele zile, comentează La Vanguardia, menționând că stânga republicană, celălalt mare partener din coaliția Junts pel Si, au condiționat participarea la o listă unitară de obținerea unui rol mai relevant și de includerea altor curente precum Candidatura Unității Populare, de extrema stângă, sau Podem Catalunya, aliatul din Catalonia al partidului spaniol de stânga Podemos. Prin urmare, mai multe aspecte fac ca pentru moment propunerea unei liste unice a partidelor catalane proindependență să nu fie viabilă, notează La Vanguardia.

Între timp, un sondaj arată că partidele care susțin independența Cataloniei ar urma să obțină cele mai multe voturi la alegerile anticipate prevăzute să aibă loc în regiune la 21 decembrie, dar și-ar putea pierde majoritatea. Sondajul publicat duminică tot în cotidianul La Vanguardia și realizat între 30 octombrie și 3 noiembrie, arată că trei formațiuni favorabile independenței —stânga republicană, Candidatura unității populare, de extremă stânga, și Partidul democrat europeant — și-ar adjudeca între 66 și 69 din mandate în parlamentul cu 135 de locuri, unde majoritatea absolută este de 68 de locuri. Ca procentaj, acest rezultat ar însemna 46% din voturi, cu 1,8% mai puțin decât la ultimele alegeri regionale, care au avut loc în septembrie 2015. Cele trei formațiuni dispun în prezent de 72 de locuri. Un alt sondaj publicat de cotidianul conservator La Razon arată că aceleași trei partide nu ar obține decât 65 de locuri la scrutinul anticipat. În schimb, partidele unioniste ar urma să fie votate de mai mulți alegători: Partidul Popular al premierului spaniol Mariano Rajoy, formațiunea centristă Ciudadanos și Partidul Socialist din Catalonia ar putea totaliza 44% din voturi, cu 5% mai mult decât în 2015.