Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Întâlnirea dintre Guvern şi primari s-a încheiat. Ce le-a promis Executivul?

Guvern.jpg

Priorități sau alocări discreționare? Pe ce se cheltuiesc banii publici
Priorități sau alocări discreționare? Pe ce se cheltuiesc banii publici
Image source: 
site-ul Guvernului României

Primarii nemulţumiţi de modificarea Codului Fiscal s-au întâlnit marţi cu premierul Mihai Tudose. Guvernul ar fi decis că va compensa cu sume suplimentare de la bugetul de stat scăderea veniturilor bugetelor locale, în urma reducerii impozitului pe venit de la 16% la 10%, a anunţat primarul Sectorului 3, Robert Negoiţă, potrivit News.ro.

ACTUALIZARE: Premierul Mihai Tudose a declarat marţi la Parlament că miercuri va avea loc şedinţa de Guvern, iar modificările Codului Fiscal, inclusiv transferul contribuţiilor de la angajator la angajat, vor fi făcute prin Ordonanţă de Urgenţă.

De asemenea, prim-ministrul a spus că primarii nu sunt nemulţumiţi de măsurile fiscale ce urmează a fi adoptate: ”Nu au fost nemulţumiţi, Dumnezeule”.

 

La discuţiile de marţi de la Palatul Victoria a participat şi preşedintele PSD, Liviu Dragnea.

Primarul Sectorului 3, Robert Negoiţă, preşedinte al Asociaţiei Municipiilor din România, a precizat că măsurile fiscale anunţate vor fi adoptate în şedinţa de miercuri a Guvernului: “Am plecat de la o concluzie realist, că scăderea impozitului pe venit afectează bugetele locale şi sunt de acord şi reprezentanţii Guvernului. Am convenit că vom avea măsuri în compensare pentru anul 2018, astfel că nu vor scădea veniturile”.

“Am mai convenit ca în prima jumătate a anului viitor să ne întâlnim din nou şi să facem o analiză. În evaluarea dânşilor, vor creşte veniturile la bugetele locale, dar nu putem şti (...). În măsura în care lucrurile vor suferi schimbări faţă de ceea ce s-a previzionat, vom încerca să găsim soluţii”, a mai spus Robert Negoiţă.

Întrebat dacă măsurile fiscale anunţate de Guvern vor intra la adoptare în şedinţa de miercuri a Cabinetului Tudose, primarul Sectorului 3 a răspuns: “În principiu, da”.

Reprezentanţii Asociaţiei Municipiilor din România sunt nemulţumiţi de măsurile fiscale anunţate de Guvern, afirmând că odată cu scăderea impozitului pe venit, se vor reduce şi sumele încasate la bugetele locale.

Primarul Capitalei, Gabriela Firea (PSD), a spus luni că pachetul de modificări fiscale trebuie revizuit, pentru că nu va aduce lucruri bune pentru administraţiile locale, ci dimpotrivă, “ar fi o lovitură foarte mare pentru toate comunităţile”.