Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Mădălin Hodor: 27 de ani de campanie dirijată de ascundere a adevărului. Securiştii au folosit arme la Timişoara

Istoricul Mădălin Hodor, cercetător CNSAS, vorbește la RFI, despre documente care includ numele unor ofiţeri de Securitate care au ridicat arme şi muniţie, în intervalul 17-19 decembrie 1989, la Timişoara.

 

Documentele despre care face referire istoricul Mădălin Hodor sunt de fapt două liste: una cu armamentul ridicat și o alta cu armamentul folosit. Din 272 de piese scoase dintr-un depozit al Ministerului de Interne, doar 63 au mai fost returnate.

Mai exact, spune că istoricul Mădălin Hodor, listele sunt ale maistrului militar clasa a II-a Ambrozie Pantea, gestionarul depozitului de armament al Inspectoratului Județean al Ministerului de Interne Timiș.

“ În zilele acelea din decembrie Ambrozie Pantea  era mult mai preocupat să-i noteze pe cei care ridicau arme și muniție din depozit, știind că va răspunde pentru fiecare pistol-mitralieră, fiecare încărcător, fiecare glonț predat. De aceea, i-a trecut pe toți pe listă, menționând în dreptul fiecăruia tipul armei, seria și cantitatea de muniție ridicată. Notările sale din agendă acoperă zilele de 17, 18 și 19 decembrie 1989.De pe 20 decembrie nu a mai fost nevoie să-i aprovizioneze, pentru că în acea zi Ștefan Gușă a dat ordin unităților Armatei, care acționaseră în oraș, să se retragă în cazărmi. Și fără acoperirea Armatei, de la București, Iulian Vlad le-a ordonat oamenilor săi „să nu se mai facă uz de armă“.

Aceste documente au fost disponibile încă din anii ’90, există însă o campanie dirijată de 27 de ani de ascundere a adevărului. 

 

Toate edițiile emisiunii Actualitatea de prânz: http://www.rfi.ro/tag/actualitatea-de-pranz

 
Interviul integral cu istoricul Mădălin Hodor, cercetător CNSAS