Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Adunarea Generală a DIICOT se pronunţă împotriva modificării legilor justiţiei

Membra CSM Tudorel Toader introspectie.jpg

Tudorel Toader a declarat că, dacă modificarea legilor justiției nu va fi decisă de Parlement, Guvernul e îndreptățit să emită o ordonanță de urgență
Tudorel Toader a declarat că, dacă modificarea legilor justiției nu va fi decisă de Parlement, Guvernul e îndreptățit să emită o ordonanță de urgență

Adunarea Generală a procurorilor din cadrul Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT), care s-a întrunit marţi, s-a pronunţat împotriva modificărilor propuse la legile justiţiei. DIICOT invocă, între altele, absenţa unei expuneri de motive consistente şi incoerenţa procesului de dezbatere şi consultare profesională a magistraţilor cu privire la normele-cadru care le reglementează activitatea.

Potrivit Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism, în urma votului din cadrul Adunării Generale, "larga majoritate" a procurorilor s-au pronunţat împotriva modificărilor propuse prin proiectele transmise de Consiliului Superior al Magistraturii, invocând absenţa unei expuneri de motive consistentă şi de natură să susţină modificările esenţiale propuse, incoerenţa procesului de dezbatere şi consultare profesională a magistraţilor cu privire la normele-cadru care le reglementează activitatea, faptul că valurile succesive de consultări iniţiate de diferiţi factori ai deciziei politice din ultimii doi ani au generat o percepţie de precaritate a procesului de modernizare legislativă a sistemului judiciar, care pare astfel bazat pe viziuni neintegrate, inconsecvente şi pe obiective neclare şi nealinierea modificărilor propuse la exigenţele standardelor europene contemporane, aşa cum rezultă din documentele-cheie ale unor organisme internaţionale relevante, exigenţe care vizează mai înainte de toate garanţiile de independenţă a sistemului judiciar în raport cu factorii politici sau de orice altă natură.

De asemenea, Asociaţia Procurorilor din România a solicitat, marţi, Consiliului Superior al Magistrafurii avizarea negativă a noului proiect de modificare a legilor Justiţiei, arătând, într-un punct de vedere transmis CSM, că aceste propuneri legislative "modifică substanţial arhitectura sistemului judiciar şi pot afecta independenţa justiţiei".

Şi Forumul Judecătorilor din România a anunţat că adunările generale ale judecătorilor şi procurorilor "resping pe bandă rulantă" modificările esenţiale din proiectele depuse la Camera Deputaţilor privind legile justiţiei, considerate "retrograde, scrise în mare grabă, cu vizibile necorelări şi lacune".

Proiectele de lege privind justiţia au fost depuse la Parlament şi asumate ca iniţiative legislative de către PSD-ALDE, fiind modificate faţă de forma în care au fost elaborate de Ministerul Justiţiei. Acestea menţin preşedintele în procedura de numire a procurorilor şefi, însă nu şi în cea de revocare şi stabilesc că şeful statului poate refuza doar o dată propunerile de numire, prevăd organizarea Inspecţiei Judiciare ca instituţie autonomă, precum şi înfiinţarea Direcţiei pentru Investigarea Infracţiunilor Săvârşite de Judecători şi Procurori, în cadrul Parchetului instanţei supreme.

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, joi, că procedura de legiferare a fost viciată prin modul de promovare a legilor privind justiţia, iar modificările dorite duc la ”ciopârţirea” legilor.

Iohannis a spus că ministrul Justiţiei a mers în Parlament fără să aibă drept de iniţiativă legislativă şi le-a dat parlamentarilor aceste legi.

”Niciodată nu am avut până acum o astfel de procedură viciată de legiferare: pachet de legi asumat de ministru, cerut avize, toate negative. Nu se lasă ministrul, se duce fără să aibă drept de iniţiativă legislativă în Parlament, le dă fizic, parlamentarii le iau ca şi cum le-ar fi creat acasă. Aşa nu se legiferează”, a afirmat preşedintele.

290