Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Paradise Papers: Prințul Charles acuzat de conflict de interese

printul_charles.jpg

Prințul Charles prezentând buletinul meteo la BBC în 2012
Prințul Charles este acuzat că a făcut lobby în favoarea unei companii în care a investit
Sursa imaginii: 
BBC Scotland

Moștenitorul coroanei britanice, Prințul Charles, a fost acuzat că a făcut lobby în domeniul schimbării climatice care ar fi beneficiat unei companii în care devenise acționar. Informațiile provin din Paradise Papers, ancheta jurnalistică internațională care a dezvăluit investiții importante ale unor personalități și companii din toată lumea în paradisuri fiscale.

Prințul Charles a făcut lobby în favoarea modificării unor acorduri privind schimbarea climatului care ar fi fost favorabile unei companii în care cumpărase acțiuni, a descoperit programul investigativ Panorama al BBC, care e parte a consorțiului de presă internațional ce a stat la baza dezvăluirilor Paradise Papers. 

Aceste documente arată că în 2007 Ducatul de Cornwall, care face parte din domeniul privat al familiei regale britanice, a cumpărat acțiuni în valoare de 113000 $ într-o companie din Insulele Bermude care ar fi beneficat de schimbările în favoarea cărora făcea lobby Prințul Charles, care era prieten cu unul dintre directorii acestei companii, Sustainable Forestry Management Ltd (SFM).

Un purtător de cuvânt al său a spus că Prințul Charles nu are o implicare directă în investițiile Ducatului de Cornwall. Acesta a adăugat că Prințul de Wales nu ar vorbi niciodată pe o anumită temă doar din cauza unei companii în care a investit.

"În cazul schimbării climatice, vederile sale sunt bine cunoscute, iar el chiar a avertizat de pericolul încălzirii globale de mai bine de 30 de ani", a spus purtătorul de cuvânt.

În schimb, fostul președinte al Comitetului de Standarde în Viața Publică, Sir Alistair Graham, a calificat situația în care se află Prințul Charles drept conflict de interese. 

"Există un conflict de interese între propriile sale investiții ale Ducatului de Cornwall și ceea ce el încearcă să realizeze în mod public. Și cred că este regretabil că cineva de importanța sa, cu influența sa, se implică într-un conflict atât de grav", a spus Sir Alistair.

Profit de 200000$ într-un an

Compania SFM se ocupa cu negocierea creditelor de carbon, o piață creată în vederea combaterii încălzirii globale. Dar schema UE privind negocierea emisiilor și Protocolul de la Kyoto au exclus pădurile tropicale și subtropicale din această piață.

Prințul Charles la Parlamentul EuropeanPrințul Charles a făcut lobby și în Parlamentul European pentru o reglementare care l-ar fi avantajat ca acționar

Prințul Charles a criticat această măsură la doar câteva săptămâni după ce a devenit acționar la SFM, care ar fi beneficiat de schimbarea acestei reglementări, ce nu a fost însă modificată.

În 2008 Ducatul de Cornwall a vândut 50 de acțiuni SFM contra sumei de 325000 $, un profit de 200000 de dolari în numai un an. Între timp, compania SFM a încetat să existe.

Potrivit Paradise Papers, Prințul Charles a investit în 2007 și în Insulele Cayman aproape patru milioane de dolari în patru fonduri de investiții. Aceste investiții sunt legale și nu există sugestii de evitare fiscală.

Ducatul de Cornwall a fost înființat în 1337 de Regele Eduard al III-lea cu scopul de a asigura independența financiară a fiului său cel mai mare, moștenitorul tronului - Prințul de Wales.

Dezvăluirile privind Prințul Charles survin la numai o zi după ce din Paradise Papers s-a aflat că Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii a investit în anii 2004 - 2005 circa 10 milioane de lire din averea ei privată în paradisuri fiscale din Insulele Bermude și Cayman.

 
Ascultați relatarea corespondentului RFI la Londra, Petru CLEJ