Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Pagina de istorie: Manifestația anti-comunistă din 8 noiembrie 1945, înabușită în sânge

regele.jpg

Piața Palatului, București, 8 noiembrie 1945
Sursa imaginii: 
istorie-pe-scurt.ro

8 noiembrie este data unuia dintre cele mai importante mitinguri din istoria  contemporană a României. În ziua de Sfântul Mihail a anului 1945, Piața Palatului Regal s-a umplut cu tineri care scandau ”Regele și Patria”. Ei doreau să își arate sprijinul față de Regele Mihai I al României, care înfrunta puterea sovietică și pe agenții acesteia în România, aflați sub protecția Guvernului comunist condus de Petru Groza.

În data de 8 noiembrie 1945, zeci de mii de tineri din București, cei mai mulți dintre ei membri sau simpatizanți ai PNȚ și ai PNL, au vrut să își arate susținerea față de Majestatea Sa Regele Mihai I. Suveranul României se afla în conflict deschis cu Guvernul comunist și intrase în așa-numita grevă regală. Pur și simplu, Regele Mihai I refuza să mai semneze vreun act emis de Guvern, iar în lipsa promulgării regale, actele nu puteau intra legal în vigoare. Regele era cel mai puternic obstacol în calea instaurării comunismului; de aceea, tinerii monarhiști au vrut ca, de ziua onomastică a Majestății Sale, să îi arate că sunt alături de el.

Autoritățile comuniste au încercat să împiedice mitingul regalist. Mai întâi, spre deosebire de ceilalți ani, Sfântul Mihail a fost declarată zi lucrătoare. Apoi, au folosit cenzura, astfel că ziarele și radioul nu au putut anunța organizarea mitingului: a existat o excepție, ziarul Ardealul, care a fost distribuit din mână în mână în București după ce a reușit să publice un anunț legat de organizarea mitingului. Pentru a împiedica organizarea manifestației regaliste, comuniștii au împânzit zona Palatului Regal cu forțe de ordine, mai ales cu militari din divizia”Tudor Vladimirescu”.

Liberalii au organizat coloane puternice, care au forțat cordoanele organelor de represiune. Țărăniștii au infiltrat grupuri mici de oameni în Piața Palatului Regal, care s-au coagulat imediat. Nu au existat pancarte cu siglele celor două partide politice, pentru că mitingul nu avea caracter politic, ci patriotic. Zeci de mii de tineri s-au adunat în fața Palatului Regal și au început să scandeze ”Regele Mihai” și ”Regele și Patria”. Comuniștii au reacționat și au trimis camioane pline cu muncitori înarmați care au intrat în plin în mulțime, iar soldații români din armata sovietică au primit ordinul să tragă. Au murit 11 persoane. Au fost zeci de răniți. Comuniștii au arestat câteva mii de persoane. Dintre acestea, aproximativ 1.100 de oameni au fost ținuți în închisoare mai mult de doi ani, fără să fi fost măcar puși sub acuzare.

Regele Mihai I nu se afla în București, ci la Castelul Peleș, și nu a putut interveni la timp pentru a opri măcelul. În 30 decembrie 1947, comuniștii l-au șantajat pe Rege să semneze un act de abdicare și au amenințat că, în caz de refuz, îi vor executa pe cei peste 1.000 de tineri arestați în 8 noiembrie 1945. Regele a semnat actul de abdicare și a plecat într-un exil care a durat cinci decenii. Acum, Majestatea Sa se află pe patul de suferință în Elveția, iar în numeroase biserici ortodoxe și greco-catolice din țară sunt oficiate slujbe pentru sănătatea sa.

 

Rămâneţi alături de noi la pagina de istorie pentru a afla poveşti din trecut, dar şi pentru că presa de azi este ciorna istoriei de mâine.

Ascultați rubrica ”Pagina de istorie” în fiecare zi, de luni până vineri, dimineața de la 8.30 și de la 9.55 și după amiaza de la 17.20, numai la RFI România

Toate edițiile rubricii Pagina de Istorie: http://www.rfi.ro/tag/pagina-de-istorie

 
Rubrica Pagina de istorie din 8 noiembrie 2017