Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Guvernul modifică miercuri Codul Fiscal. Proteste, anunţate în faţa Palatului Victoria

Kelemen probleme Guvern rezolvate rapid.jpg

Scandal în Guvern, între Mihai Tudose şi Carmen Dan (Sursa foto: www.gov.ro)
Scandal în Guvern, între Mihai Tudose şi Carmen Dan (Sursa foto: www.gov.ro)

Guvernul urmează să adopte în şedinţa de miercuri de la ora 13 modificările la Codul Fiscal, care au nemulţumit atât patronatele, cât şi sindicatele. Proteste de stradă sunt anunţate în faţa Palatului Victoria.

Guvernul a anunțat recent o serie de măsuri fiscale: salariul minim brut pe țară va crește de la 1.450 la 1.900 de lei, de la 1 ianuarie 2018; așa-numita taxă de solidaritate va crește la 2,25% şi se va numi “contribuţie asiguratoare pentru muncă”; impozitul pe salarii va scădea de la 16% la 10%; impozit de 1% pe cifra de afaceri pentru firmele care au o cifră de afaceri sub un milion de euro.

Cea mai controversată măsură fiscală vizează transferul contribuţiilor sociale de la angajator la angajat. Sindicatele se plâng că în urma acestei decizii, salariilor vor scădea. Guvernul susţine însă că lefurile nu vor fi afectate, întrucât concomitent va scădea impozitul pe salarii de la 16% la 10%.

Primarii şi-au arătat şi ei nemulţumirea faţă de modificările aduse Codului Fiscal. Ei s-au întâlnit marţi la Palatul Victoria cu premierul Mihai Tudose şi preşedintele PSD, Liviu Dragnea. Aleşii locali se tem că dacă impozitul pe salarii va scădea, vor avea la dispoziţie mai puţini bani pentru investiţii, pentru că primăriile primesc în prezent o anumită cotă din încasările generate de impozitul respectiv. Printre primarii care şi-au exprimat nemulţumirile s-a aflat şi cel al Capitalei, Gabriela Firea, vicepreşedinte PSD.

Modificarea Codului Fiscal a fost criticată nu doar de sindicate, patroni şi primari, ci şi de preşedintele Klaus Iohannis. Acesta a cerut recent coaliţiei PSD-ALDE "să judece clar, la rece, ca să nu bage România într-o aventură economică fiscal-bugetară cu final trist".

Între timp, pagina "Corupţia Ucide" a lansat un apel pentru organizarea unei manifestaţii împotriva modificării Codului Fiscal, în Piaţa Victoriei, miercuri începând cu ora 11. Organizatorii evenimentului intitulat "Opriţi modificarea Codului Fiscal!" fac apel la marile companii să permită angajaţilor să-şi ia liber prin rotaţie pentru a participa la miting: "8 noiembrie este Miercurea Neagră pentru economia României. Pentru a cârpi un buget pe care nu a fost în stare să îl gestioneze, Guvernul PSD-ALDE este capabil să distrugă economia liberă a României. Modificările Codului Fiscal, pe care Cabinetul Tudose intenţionează să le adopte printr-un nou derapaj democratic (Ordonanţă de Urgenţă), vor aduce haosul în planurile de afaceri şi în salarizare. În acest fel, inconştienţa guvernanţilor distruge orice şansă pentru o economie predictibilă şi stabilă în România".