Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Trump primul lider american care va lua masa în Orașul Interzis de la înființarea Chinei moderne

Președintele american Donald Trump a sosit miercuri în China pentru o vizită de stat de trei zile care reprezintă etapa cea mai delicată a turneului său asiatic.  Miza deja anunțată ar fi cooptarea Chinei în frontul împotriva ambițiilor nucleare ale regimului nord-coreean.

Președintele american Donald Trump a sosit în China pentru o vizită care se va concentra puternic asupra comerțului și tensiunilor cu Coreea de Nord. El a aterizat în Beijing, unde omologul său chinez Xi Jinping a planificat o recepție generoasă.

Președintele american și soția sa, Melania, urmează să viziteze Orașul Interzis, casa împăraților chinezi, urmată de ceaiul de după-amiază.
Sosirea sa a venit la doar câteva ore după discursul său din capitala sud-coreeană Seul, în care a descris in apaluzele de sustinere, Coreea de Nord drept "un iad pe care nimeni nu-l merită".

Programul de arme nucleare din Coreea de Nord a declanșat teama internațională, în timp ce Pheninaul a efectuat cel mai mare test nuclear  al sau în septembrie. În limbajul obișnuit, Donald Trump a avertizat  nordul de la Seul: "Nu ne subestimați, nu încercați."

Etapa din China reprezintă o oprire  importantă a turnelui întreprins de președintele american, mai ales că anterior, în discursul adresat parlamentului sud-coreean, Donald Trump a cerut Chinei să desființeze legăturile cu Coreea de Nord.

Chiar înainte de sosirea sa, Trump l-a lăudat Xi Jinping, spunând că așteaptă cu nerăbdare să il întâlnească pe președintele chinez după "victoria sa politică mare" din timpul congresului partidului comunist,  unde si-a consolidat puterea.

Totuși  există tensiuni între cei doi , in special dupa ce Donald Trump a atacat China împotriva practicilor sale comerciale presupuse a fi neloiale.

E de notat si faptul ca intr-un comunicat publicat de Casa Albă la Washington, în timp ce se afla la Seul  președintele Donald Trump a afirmat cu ocazia Revoluției bolșevice din Octombrie în Rusia, că data de 7 noiembrie ar trebui să fie declarată Ziua victimelor comunismului.

Acest comunicat a fost dat publicității cu o zi înainte de sosirea președintelui Donald Trump în China, regim comunist din 1949. După Beijing, a treia etapă după Japonia și Coreea de Sud a turneului său asiatic de 12 zile, președintele american urmează să se deplaseze în Vietnam și Filipine.

346