Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Guvernul a adoptat OUG privind Codul Fiscal. Premier: S-au inflamat nişte multinaţionale

Guvernul a adoptat miercuri OUG privind Codul Fiscal, într-o şedinţă care s-a desfăşurat în timp ce, în Piaţa Victoriei, câteva sute de persoane protestau faţă de măsurile care vor fi introduse astfel, în principal faţă de transferul plăţii contribuţiilor de la angajator la angajat.

LIVE TEXT. Şedinţa în care Guvernul urmează să adopte modificările la Codul Fiscal a început. Premierul Mihai Tudose a spus că este "o inflamare excesivă" a opiniei publice, el susţinând că măsurile privind externalizarea profitului "au inflamat nişte multinaţionale".

Declaraţii premier Mihai Tudose:

- vă spun care este părerea mea şi a unora dintre colegii mei despre inflamarea excesivă a opiniei publice. Este vorba despre trecerea contribuţiilor. Acolo şi sindicate şi patronate, care până mai deunăzi erau foarte în regulă cu trecerea contribuţiilor, s-au inflamat, după ce Guvernul doreşte să introducă măsuri foarte ferme în ceea ce priveşte externalizarea profitului, nefăcând practic altceva decât să transpună în legislaţia noastră o directivă europeană, precum şi alte măsuri pe care noi considerăm că e bine să le luăm, ca să nu mai fie deductibil tot profitul. Adică să avem şi noi nişte bani din care să facem educaţie, sănătate şi infrastructură. În acest sens, s-au inflamat nişte multinaţionale, dar din fericire, înţeleg că au înţeles că nu e cazul, că finalul va fi acelaşi.

- tocmai am aflat acum că nişte sucursale ale unor bănci au dat liber angajaţilor ca să participe la miting.

Declaraţii ministrul de Finanţe, Ionuţ Mişa:

- pachetul de măsuri fiscale aduce importante beneficii pentru cetăţeni şi pentru firmele care activează în România.

- reducerea impozitului pe venit la 10% pentru salariaţi, pensionari, chirii, venituri din dobânzi, drepturi de autor, alte venituri, cu excepţia veniturilor din dividende.

- se reduc contribuţiile sociale cu două procente.

- se transferă contribuţiile de la angajator la angajat.

- măsurile vor duce la creşterea venitului net al angajatului, în plus angajatul va avea o pensie mult mai mare în viitor.

- o altă măsură benefică pentru salariaţi e majorarea nivelului salariului brut de la care se acordă deducerile.

- măsura e luată pentru salariaţii cu venituri mici şi o formă de ajutor, dat fiind că se scad din baza impozabilă.

- pentru cei care au persoane în întreţinere se acordă deduceri în funcţie de numărul persoanelor în întreţinere.