Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Acorduri comerciale de 9 miliarde de dolari semnate în prima zi a vizitei lui Trump în China

trump_china.jpg

© Jim Watson, AFP | US President Donald Trump (2nd L), First Lady Melania Trump (L), China's President Xi Jinping (2nd R) and his wife Peng Liyuan look at the Forbidden City in Beijing on November 8, 2017.
Sursa imaginii: 
www.france24.fr

Aproape 20 de acorduri comerciale, în valoare totală de 9 miliarde de dolari, au fost semnate miercuri la Beijing între companii chineze și americane, în prima zi a vizitei în China a președintelui american Donald Trump, transmite AFP.

Pentru mulți comentatori vizita președintelui American în China se poate traduce drept întâlnirea dintre cei doi mai puternici lideri ai lumii. E drept Xi Jinping este la apogeul carierei sale politice, după ce recent in congresul Partidului Comunist Chinez viziunea sa despre socialismul chinez pentru o nouă eră a fost inclus chiar  în Constituție – o onoare pe care doar Mao Zedong a mai obtinut-o în timpul vieții.

În paralel Donald Trump este contestat acasă în Statele Unite și are un grad de aprobare scăzut de 37-39 de procente mai ales in conditiile diferitelor anchete ce il vizează – de exemplu cea privind implicarea Rusiei în campania prezidentialelor americane.

Chiar înainte de sosirea sa, Trump l-a lăudat Xi Jinping, spunând că așteaptă cu nerăbdare să il întâlnească pe președintele chinez după "victoria sa politică mare" din timpul congresului partidului comunist,  unde si-a consolidat puterea.

Totuși  există tensiuni între cei doi, în special după ce Donald Trump a atacat China împotriva practicilor sale comerciale presupuse a fi neloiale.

Între SUA și China există o serie lungă de diferende, însă, cel puțin în public, este de așteptat ca cei doi lideri să vorbească despre zonele unde interesele sunt reconciliabile.

Donald Trump are pe agendă in mod clar  Coreea de Nord și de remarcat Beijingul deși  aliat cu regimul de la Phenian, a făcut în ultimul timp pași inapoi. Potrivit unui înalt oficial al administrației americane, citat de New York Times, Trump intenționează să îi ceară lui Xi  renunțarea la relația de tip stat-client între China și Coreea de Nord.

Mai exact Trump ar vrea ca după această vizită China să reducă exporturile de petrol către Coreea de Nord, cel puțin temporar; mai mult să închidă conturile bancare ale apropiaților regimului de la Phenian și ca zecile de mii de locuitori nord-coreeni care lucrează în China să fie trimiși inapoi.

„Există însă diferențe mari între modul de gândire al liderului Statelor Unite și cel al Chinaeiasupra Coreei de Nord", a declarat Yang Xiyu,  fost negociator al Ministerului de Externe chinez pe Coreea de Nord, citat din nou de New York Times "Trump se gândește prea simplist la Coreea de Nord – el crede ca dacă China va reduce exporturile de petrol, problema nucleară va fi rezolvată".

Totuși  cel puțin la nivel de claritate a mesajului, vorbind anaterior în Coreea de Sud,  Trump a făcut un apel impresionant față de China și alte țări să se alăture frontului impotriva Coreei de Nord, pe care el l-a descris ca pe un regim sinistru care a înfometat și a terorizat propriul popor - un experiment tragic nereușit în "laboratorul istoriei."

Insă vizita in China aduce în discuție și tema comerțului cu mize evident uriașe. 19 acorduri comericale, în valoare totală de 9 miliarde de dolari au fost semnate în prima zi a vizitei la Beijing între companii chineze și americane în domenii precum bioștiințe, aviație și producția de bunuri, scrie  China News.

Cu ocazia ceremoniei de semnare, vicepremierul Wang a calificat aceste acorduri drept 'o încălzire' înaintea summitului chino-americane de joi, în cursul căruia președinții Xi Jinping și Donald Trump vor asista la semnarea altor contracte, în domenii cum sunt gazul sau producția de soia.

După Beijing, a treia etapă după Japonia și Coreea de Sud a turneului său asiatic de 12 zile, președintele american urmează să se deplaseze în Vietnam și Filipine.