Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Catalonia, o lecție de învățat pentru Transilvania?

catalan.jpeg

Coordonatorul departamentului de politică externă al Partidului Democratic European Catalan, Marc Gafarot i Monjo, prezent miercuri 8 noiembrie 2017 la Cluj-Napoca
Sursa imaginii: 
RFI/Bianca Pădurean

Partidele separatiste din Catalonia vor lua parte la alegerile anticipate convocate de autoritățile de la Madrid în 21 decembrie, chiar dacă politicienii secesioniști sunt de părere că acest scrutin este unul nelegitim. Anunțul referitor la participare a fost făcut la Cluj, într-o conferință de presă, de coordonatorul departamentului de politică externă al Partidului Democratic European Catalan, Marc Gafarot i Monjo. Acesta a făcut și o serie de declarații cu privire la Transilvania și la subiectul autonomiei regionale.

Separatiştii catalani nu vor renunţa la demersurile care vizează independenţa faţă de Spania, a declarat la Cluj coordonatorul departamentului de politică externă al Partidului Democrat European Catalan, Marc Gafarot i Monjo. Pentru a protesta faţă de demiterea guvernului regional catalan, formaţiunile politice separatiste au organizat ieri o grevă generală şi proteste de amploare.

”Spania are o problemă nu doar cu Catalonia, ci și cu respectarea drepturilor civile și drepturile omului. Nu spun că Spania este o dictatură, așa cum era Spania lui Franco, spun doar că Spania, din păcate pentru catalani, dar și pentru spanioli, în general, urmează exemplul Turciei, politicile lui Erdogan cu privire la propria populație și la comunitățile de kurzi, de exemplu. Este foarte trist să spui asta, pentru că Spania este parte a Uniunii Europene de 30 de ani, multe lucruri bune s-au petrecut în Spania. Nu avem nimic împotriva poporului spaniol”, a declarat Marc Gafarot i Monjo.

Politicianul catalan a mai declarat la Cluj că ar fi preferat o atitudine a Guvernului de la Madrid mai apropiată de cea a Marii Britanii față de independența Scoției. El s-a declarat nemulțumit și de reacția Uniunii Europene în problema catalană.

”Suntem triști de răspunsul slab al Uniunii Europene, în încercarea de a ajunge la o înțelegere în problema Cataloniei pentru că, uneori, se pare că nu îți dau atenție decât dacă există sânge pe străzi, iar nu vrem niciun sânge, nicio violență. De fapt, am fost victimele violenței Poliției spaniole și asta este ceva fără precedent și foarte trist și foarte nedemocratic. Dar nu vreau să pun toată vina pe Uniunea Europeană”, a mai spus Marc Gafarot i Monjo.

Alegerile din decembrie au fost convocate după ce autoritățile de la Madrid au dizolvat Guvernul și Parlamentul din Catalonia, după ce liderii partidelor separatiste din provicia spaniolă au proclamat independența acesteia. Proclamația de independență a fost adoptată la capătul unui referendum contestat, în care au votat 46 la sută dintre catalani. Mulți dintre cei care nu au ajuns la urne spun că au fost impiedicați să o facă. 

În altă ordine de idei, Marc Gafarot i Monjo a mai spus și că autoritățile de la București nu ar trebui să ignore dorința de autonomie a maghiarilor din Transilvania și ar trebui să abordeze problema, înainte ca aceasta să se acutizeze.

”În cazul României, în Transilvania există o comunitate maghiară foarte relevantă, au limba și cultura lor, și cred că există o dorință sesizabilă de autonomie, în Transilvania, o autonomie pe care o doresc chiar și românii din Transilvania, care au o viziune politică difertă față de alte părți ale României. Poate că la București  viziunea politică e mai centralistă, decât în Transilvania. Cel mai eficient instrument de a aborda aceste diferențe etnice, lingvistice, culturale este să implementezi o automonie, un sistem de autoguvernare, asta și pentru că Bucureștiul e departe și unele probleme trebuie abordate la cel mai apropiat nivel”, a mai spus Marc Gafarot i Monjo.

 
Ascultă AICI declarațiile făcute la Cluj de coordonatorul departamentului de politică externă al Partidului Democratic European Catalan, Marc Gafarot i Monjo