Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Cseke Attila (UDMR): Comunicarea privind măsurile fiscale a fost insuficientă

Cseke Attila autoritati depasite situatie decuplati state europene.jpg

Cseke Attila face apel la echilibru, pe fondul Covid-19 (Sursa foto: Facebook/Cseke Attila)
Cseke Attila face apel la echilibru, pe fondul Covid-19 (Sursa foto: Facebook/Cseke Attila)

UDMR nu se pronunţă asupra moţiunii de cenzură a PNL, până nu vede textul documentului. O spune la RFI liderul senatorilor UDMR, Cseke Attila, care critică pe de altă parte modul în care Ministerul de Finanţe a comunicat în privinţa Codului Fiscal adoptat miercuri de Guvern prin OUG.

Cseke Attila declară că „unele dintre măsurile adoptate, discutate de-a lungul ultimelor săptămâni nu au fost explicate pe îndelete, comunicarea a fost insuficientă, nu a fost pe limbajul celor cărora li se adresează acest regim fiscal”.

„Eu înţeleg principalul motiv al acestei măsuri (transferul contribuţiilor de la angajator la angajat-n.r.), din punctul nostru de vedere poate fi acel fenomen pe care trebuie să recunosc că îl am din experienţă proprie, pentru că am avut cetăţeni şi la biroul parlamentar în audienţă, cu asemenea probleme şi anume acela de a asigura că aceste contribuţii se plătesc într-adevăr. Au fost de-a lungul timpului angajatori, nu puţini, care n-au plătit contribuţiile de asigurări sociale pentru angajat, drept urmare, la finalul relaţiilor de muncă, angajaţii s-au trezit fără contribuţii la pensii sau fără contribuţii la sănătate şi trebuiau să umble după adevărul lor, câteodată nici n-au reuşit să-şi rezolve problemele, pentru că angajatorul din diferite motive n-a plătit această contribuţie. Din această perspectivă, trecerea contribuţiilor la angajat ar putea fi o măsură justificată. Doar că iată, comunicarea pe această măsură nouă ni s-a părut insuficientă şi probabil de aici derivă şi întrebările celor care au fost ieri în Piaţă sau celor care pe diverse canale au criticat această măsură”, spune senatorul UDMR.

 

„Nu e bine să avem asemenea declaraţii despre multinaţionale”

 

Cseke Attila comentează declaraţia premierului Mihai Tudose, care a afirmat miercuri că unele multinaţionale s-au inflamat din cauza măsurilor fiscale: „Sigur, acum, informaţiile de care dispune un prim-ministru, faţă de informaţiile liderului senatorilor UDMR sunt diferite, dar eu cred că nu e bine să avem asemenea declaraţii, nu ştiu dacă au temei, nu au temei, ce informaţii sunt în spatele acestor declaraţii, dar până la urmă, toţi cei care vin în România sunt bineveniţi, angajează cetăţeni români, asigură locuri de muncă pentru cei din România, plătesc taxe şi impozite. Eu cred că mai mult trebuia să fie o comunicare mai bună pe aceste măsuri fiscale şi atunci poate că o parte dintre cei care sunt astăzi nemulţumiţi, n-ar mai fi nemulţumiţi”.

În opinia sa, calculele prezentate de Ministerul de Finanţe sunt complicate: „Calculele care s-au prezentat, pentru un cetăţean, inclusiv pentru mine, aceste calcule, cum scade, cum creşte şi rămânem la acelaşi salariu, sunt complicate. Aici, mesajele trebuiau să fie mult mai simple, pe înţelesul oamenilor şi aici mai este de lucrat la Ministerul de Finanţe, în mod cert”.

Cseke Attila evită să spună dacă UDMR va vota sau nu moţiunea de cenzură a PNL: „Asta este o atitudine politică a Opoziţiei, care e la dispoziţia ei, e democratică, e conform Constituţiei. Pe noi ne preocupă ca această Ordonanţă până intră în vigoare, să avem şi o consultare şi cu mediul de afaceri, pentru că acum deja avem foarte clar măsurile stabilite, până acum s-au discutat multe şi pe această lege de aprobare a Ordonanţei prin Codul Fiscal trebuie discutat şi dacă e nevoie, atunci trebuie intervenit. Aceasta este măsura cea mai importantă acum sau poate se primesc explicaţiile necesare, astfel încât să se considere că acele măsuri sunt binevenite. Evident, e dreptul Opoziţiei să facă o moţiune de cenzură. Noi niciodată nu ne-am antepronunţat cu privire la un asemenea document, înainte de a vedea textul şi contextul şi evident despre ce este vorba”.

 
Cseke Attila, despre măsurile fiscale adoptate de Guvernul Tudose