Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


NATO își modernizează comandamentul

NATO defence ministers

Miniștrii apărării NATO au decis joi 9 noiembrie la Bruxelles o adaptare și o modernizare a comandamentului Alianței din cauza pericolului reprezentat de atitudinea Rusiei.

NATO nu se întoarce la modelul comandamentului pe care l-a cunoscut în timpul Războiului Rece, ci își adaptează structura astfel încât ea sa fie mai operațională.

O atenție deosebită este acordată apărării împotriva atacurilor cibernetice, astfel de atacuri fiind numeroase în ultima vreme mai ales în Europa.

Iar două noi comandamente au fost create. Primul  este numit “Atlantic” și va fi situat în Franța sau în Portugalia sau chiar în SUA. Al doilea este un “comandament logistic “ și ar putea fi găzduit de Germania.

Comandamentul Atlantic va securiza Oceanul Atlantic, făcând din el o rută mai sigura pentru acțiunile americane de întărire a apărării continentului european. Acum, o zonă vastă aflată între Groenlanda, Islanda si Marea Britanie este considerată vulnerabilă.

Ambele comandamente vor ajuta la mișcări rapide de trupe în Atlantic și în Europa. Alianța se întoarce deci către propria-i apărare, după ce își găsise în anii trecuți o vocație din a securiza teritorii mai îndepărtate, ca Afganistanul. Aliații nu-și dezmint însă angajamentele și au decis să crească din nou trupele din Afganistan, după ce acestea diminuaseră.

Dar pentru a ne întoarce la problemele interne, costul celor două comandamente nu va fi discutat decât anul viitor, însă se știe că ele au o susținere deplină a statelor membre NATO.