Federica Mogherini, criticată pentru lipsa de acțiune față de Rusia

mnoghe.jpeg

Președintele rus Vladimir Putin și Înaltul reprezentant al Uniunii Europene pentru Politică Externă, Federica Mogherini
Președintele rus Vladimir Putin și Înaltul reprezentant al Uniunii Europene pentru Politică Externă, Federica Mogherini
Sursa imaginii: 
en.kremlin.ru

Înaltul reprezentant al Uniunii Europene pentru Politică Externă, Federica Mogherini, se află sub tirul criticilor înainte de Consiliul General de luni, în care va fi discutată problema dezinformării rusești.  Mai mulți experți și politicieni o critică pe șefa diplomației europene pentru că nu a reușit să contracareze amenințările hibride din partea Rusiei, transmite Euractiv.

Șaizeci și cinci de experți europeni în domeniul securității cibernetice precum și parlamentari din 21 de țări au semnat o declarație în care o acuză pe Federica Mogherini, că nu a făcut tot ce era posibil pentru a desemna Rusia drept ” principala sursă de dezinformare ostilă" și că nu luat contramăsuri adecvate .
Declarația este prevăzută pentru un impact maxim înaintea întâlnirii de luni a Consiliului Afaceri Externe al UE, unde va fi discutată dezinformarea rusă.

Nu este prima dată când șefa diplomației europene este criticată pentru că nu a luat în serios amenințările hibride din partea Rusiei. De asemenea, este criticată pentru că nu acordat fonduri și resurse umane suficiente echipei East STRATCOM, care lucrează pe lângă biroul ei și are misiunea de a contracara dezinformarea rusă.

Experții scriu că, dacă Europa dorește să învingă amenințarea rusă, liderii săi trebuie să o nominalizeze ca atare. Liderii ruși trebuie să audă de la reprezentanții europeni că eforturile lor ostile și subversive împotriva democrațiilor noastre trebuie să se oprească.
Raportul reamintește cazuri clare de amestec rusesc în referendumurile ținute în ultimii ani în Olanda, Marea Britanie și Italia, în alegerile din Franța și, cel mai recent, alegerile germane  precum și în referendumul catalan.

În toate aceste cazuri, amestecul a avut ca scop slăbirea Occidentului, slăbirea sistemului democratic, ganarând haos și diviziuni în societățile noastre, se afirmă în raport.