Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Lider catalan, eliberat din arest după ce a plătit cauțiunea

2017-10-08t104749z_1032412350_rc1b778f3cb0_rtrmadp_3_spain-politics-catalonia_0.jpg

„Încetaţi să-i mai divizaţi pe catalani” – mesaj lansat pe străzile Barcelonei
„Încetaţi să-i mai divizaţi pe catalani” – mesaj lansat pe străzile Barcelonei
Sursa imaginii: 
Credit foto: rfi.fr

Fosta preşedinta a Parlamentului catalan dizolvat de autoritățile centrale spaniole a fost eliberată, vineri, după o zi de arest. Carme Forcadell fusese arestată joi în cadrul anchetei lansate după proclamarea independenței Cataloniei la finalul lunii trecute.

ACTUALIZARE: Atât fosta preşedintă a Parlamentului catalan cât şi preşedintele catalan destituit au depus petiţii la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO).

.........................................................

Lidera catalană a părăsit închisoarea după mai puțin de o zi de arest, ea plătind cauţiunea în valoare de 150.000 de euro. Forcadell este acuzată în cadrul anchetei de ”rebeliune” şi ”răzvrătire”, dosar deschis după proclamarea”republicii catalane” independente de către Parlamentul catalan, pe 27 octombrie. Declaraţia unilaterală catalană de independenţă a fost anulată miercuri de Curtea Constituţională de la Madrid.

În același dosar, sunt cercetați alţi cinci membri ai Legislativului catalan dizolvat, care au fost audiaţi joi de Tribunalul Suprem.

În detenţie provizorie se mai află alți opt foşti membri ai Guvernului catalan destituit şi liderii ai două asociaţii separatiste, care urmează să fie judecaţi cu privire la rolul pe care l-au jucat în această criză.

Autoritățile spaniole au emis un mandat de arestare pentru răzvrătire şi rebeliune și pe numele preşedintelui catalan destituit Carles Puigdemont şi pe numele a patru foşti membri ai Guvernului său, cu toții aflați în exil la Bruxelles.