Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Ambasadorul rus: România și Republica Moldova pot alege calea referendumului, dacă vor unire

România și Republica Moldova pot alege calea referendumului, după modelul din Crimeea, dacă vor unire, declară ambasadorul Federației Ruse la București.

"În România, nu de puține ori am auzit care ar fi partea legala sau cum ar trebui să se unească România cu Republica Moldova: în baza dreptului istoric sau cu ajutorul referendumului. (…) Eu v-aș propune să mergeți pe ideea referendumului, ținând cont că o astfel de situație s-a întâmplat în Crimeea", a afirmat ambasadorul Valeri Kuzmin, la un seminar pe teme economice. 

Kuzim a insistat că deși în Crimeea peste 90% din locuitori au participat la referendum, voința populației nu este recunoscută, pe când Kosovo, unde nu a fost organizat un astfel de referendum, e recunoscut de mai multe țări europene. 

La același eveniment organizat la Suceava , ambasadorul Federației Ruse a explicat, plastic, de ce nu a intervenit armata rusă în estul Ucrainei:

"Rusia, niciodată nu a intervenit in Donbas pentru că atunci când a intervenit în Abhazia, în două zile, din greșeală, a ajuns la Tbilisi. După ce au înțeles greșeala au dat comanda și trupele s-au retras"

La fel de plastic a fost însă și un răspuns dat de rectorul universității din Suceava:   

"Iată un motiv pentru care ar trebui să colaboram în domeniul economic și științific. Poate impreună cercetatorii din cele două state ar putea lucra la sistemul de frânare al tancurilor, astfel încât să se oprească mai repede și nu în cațiva zeci de kilometri", a spus Valentin Popa, citat de newsbucovina. 
 

365