Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Marea Britanie este prinsă între Brexit și crize politice interne grave

Theresa May în Camera Comunelor

Uniunea Europeană a dat două săptămâni Marii Britanii pentru a accepta condițiile principale prentru deblocarea negocierilor în vederea ieșirii țării din UE în 2019. Dar premierul Theresa May se confruntă cu o revoltă împotriva ei în propriul partid de guvernământ ceea ce îi subminează autoritatea și face dificilă ajungerea la un compromis cu UE.

Negociatorul șef al UE, Michel Barnier, a declarat într-un interviu cu Journal Du Dimanche că negocierile avansează foarte greu și că Uniunea a început să planifice în ipoteza că nu se ajunge la niciun acord cu Marea Britanie.

UE a enunțat în mod constant trei condiții principale pentru a se ajunge la un acord: plata de către Marea Britanie a unei sume estimate la 60 de miliarde de euro reprezentând obligațiile reziduale înainte de Brexit, garantarea statutului cetățenilor UE din Marea Britanie după Brexit și rezolvarea statutului frontierei dintre provincia britanică Irlanda de Nord și Republica Irlanda.

Acceptarea celor trei condiții, non-negociabile din punctul de vedere al UE, constituie principalul obstacol în calea trecerii la faza următoare, care ar fi negocierile în vederea unui acord comercial între Marea Britanie și UE după 2019.

Lipsa de consecvență în negocieri a britanicilor este în mod clar un rezultat al poziției politice din în ce în ce mai dificile a premierului May. 

Recent, guvernul pe care-l conduce a fost zguduit de demisiile a doi miniștri, Michael Fallon de la apărare și Priti Patel de la dezvoltare internațională în timp ce alți alți doi miniștri, Boris Johnson, la externe și Damian Green, practic vice-premier și un aliat important al premierului sunt sub presiune politică de a demisiona, din varii motive.

Ultimatumuri politice

Săptămâna aceasta în parlament se vor dezbate amendamente la proiectul legii privind Brexit. Premierul May dorește înscrierea în text a datei de 29 martie 2019 ca dată a ieșirii din UE. 

Michael Gove și Boris JohnsonMichael Gove și Boris Johnson sunt partizanii unui Brexit dur în guvernul condus de Theresa May (PA News)

Premierul este însă confruntat cu sute de amendamente depuse nu doar de opoziția Laburistă, ci și de deputați din propriul Partid Conservator, cel mai important fiind acela care dă Parlamentului votul final în chestiunea acordului cu UE privitor la Brexit.

Între timp, în presă au apărut relatări că 40 de deputați Conservatori ar fi gata să semneze o moțiune de neîncredere în premierul May ca lider al Partidului Conservator, fiind necesare încă opt astfel de voturi pentru declanșarea moțiunii.

O altă scrisoare divulgată de presă trimisă către premierul May și semnată de Johnson și de ministrul mediului Michael Gove - practic liderii taberei Brexitului "dur" - sună ca un fel de ultimatum pentru șefa guvernului. 

În sfârșit în duminicalul Sunday Times, liderul Partidului Laburist, Jeremy Corbyn, îi dă și el un ultimatum premierului May să pună capăt incertitudinii legate de Brexit sau să demisioneze.

În aceste condiții, poziția premierului May devine practic imposibilă, iar Marea Britanie cu greu își poate permite o astfel de situație politică în plină fază critică a negocierilor cu UE. 

 
Ascultați relatarea corespondentului RFI la Londra, Petru CLEJ