Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Liviu Dragnea, urmărit penal într-un nou dosar: "Resping categoric toate acuzaţiile"

Conducere PSD rezolutie stat paralel ilegitim.jpg

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, denunţă "statul paralel" (Sursa foto: site PSD)
Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, denunţă "statul paralel" (Sursa foto: site PSD)

Președintele PSD, Liviu Dragnea, este urmărit penal de procurorii DNA, pentru constituire de grup infracțional, abuz în serviciu și infracțiuni referitoare la fraudare de fonduri, în calitate de președinte al Consiliului Județean Teleorman, anunță Direcţia Naţională Anticorupţie.

ACTUALIZARE 3: Ancheta ce-l vizează pe președintele Liviu Dragnea este un "exemplu perfect al cooperării pozitive dintre OLAF și autoritățile naționale", a transmis luni directorul general al Oficiului European de Luptă Antifraudă, Nicholas Ilett: "Această investigație este un exemplu perfect al cooperării pozitive dintre OLAF și autoritățile naționale. OLAF a desfășurat investigații amănunțite, care sperăm că vor avea un puternic efect de descurajare" (comunicat publicat pe site-ul OLAF, citat de Agerpres).

 

ACTUALIZARE 2: Liviu Dragnea: ”Din păcate, am auzit şi eu zvonul ăsta (că mai multor lideri PSD li se pregătesc dosare penale-n.r.) şi cu toată seriozitatea, pentru mine şi pentru mulţi colegi de-ai mei, aproape pentru toţi, nu mai este un secret: este un atac violent, miza fiind preluarea PSD” (News.ro).

 

ACTUALIZARE 1: Liderul PSD, Liviu Dragnea, a declarat luni, după începerea urmăririi penale împotriva sa, că respinge orice acuzaţie a DNA, că nu a constituit niciodată vreun grup infracţional şi că îşi menţine afirmaţiile potrivit cărora nu are nici o legătură cu Tel Drum.

"Resping categoric toate acuzaţiile. Ceea ce spun de ani de zile şi anume că nu am legături financiare, patrimoniale cu acea societate comercială, menţin. În rest, o să vedem în perioada următoare pe ce se bazează aceste afirmaţii trecute în acea ordonanţă din partea DNA. O parte din cele relatate astăzi au fost cercetate odată şi - doi - nu cred, dar poate nu ştiu exact, dacă în 2001 a verificat sau a cercetat cercetat OLAF-ul, că am înţeles că eu cu mine am făcut un grup infracţional prin 2001", spune Liviu Dragnea.

 

Precizările DNA

 

Potrivit DNA, "suspectul Liviu Dragnea, președinte al CJ Teleorman, a inițiat un grup infracțional organizat care acționează și în prezent și din care au făcut și fac parte funcționari ai instituțiilor din administrația publică și persoane din mediul de afaceri. Grupul inițiat în anul 2001 are ca principal scop obținerea, în mod fraudulos, a unor sume importante din contractele finanțate din fonduri publice (naționale și europene), prin comiterea unor infracțiuni de abuz în serviciu, de fraudare a fondurilor europene, de evaziune fiscală, spălarea banilor și folosirea de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații".

Conform aceleiași surse, grupul infracțional organizat a fost constituit inițial de către Liviu Dragnea, Marian Fișcuci (persoană care a devenit scriptic acționar majoritar al Tel Drum SA și care a acționat și ca un interpus al lui Dragnea în administrarea societății comerciale), Mugur Bățăuș și Victor Piperea, funcționari în cadrul CJ Teleorman (care au participat inițial la privatizarea Tel Drum SA, iar ulterior s-au ocupat de proiectele finanțate din fonduri publice și asigurarea cadrului necesar câștigării acestor proiecte de către Tel Drum) și Neda Florea (la momentul inițial persoană cu funcție de conducere în Tel Drum, ulterior acționar al societății, director și în prezent director adjunct; s-a ocupat de administrarea societății și a asigurat participarea societății în comiterea infracțiunilor în scopul săvârșirii cărora a fost constituit grupul).

Alte acuzații se referă la asigurarea câștigării de către Tel Drum a contractelor de lucrări finanțate din fonduri publice, în special în cazul CJ Teleorman, prin folosirea influenței de care se bucurau membrii grupului infracțional organizat și de funcțiile ocupate de unii dintre aceștia, prin furnizarea informațiilor confidențiale privind licitațiile publice înainte de momentul publicării anunțurilor și prin inserarea condițiilor restrictive în caietele de sarcini, precum și la obținerea în mod preferențial și fraudulos de finanțări din bugetul național prin intermediul suspectului Liviu Dragnea și obținerea în mod nelegal de fonduri din bugetul Uniunii Europene prin furnizarea de documente false și inexacte.

Comunicatul se mai referă la facilitarea și intermedierea numirilor unor persoane fizice în funcții din cadrul administrației centrale prin intermediul membrilor grupului infracțional organizat care administra Tel Drum și furnizarea de fonduri pentru formațiunea politică din care Liviu Dragnea face parte, prin donații ale membrilor grupului infracțional organizat și ale societăților controlate de aceștia.

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea, a ajuns la DNA luni dimineaţă, el fiind aşteptat de aproximativ 50 de membri de partid, între care vicepremierul Paul Stănescu, deputatul Claudiu Manda şi Marian Neacşu, secretarul general al partidului, care a spus că “orice coleg aflat în impas are nevoie de susţinere”.

Liderul PSD a ieşit de la DNA după aproximativ o jumătate de oră de audieri, el refuzând să facă declaraţii.

Surse judiciare citate de agenţiile de presă spuneau la momentul respectiv că Liviu Dragnea ar avea calitatea de suspect într-un nou dosar, al treilea, privind fapte de corupţie.

713