Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Fostul primar al Iașiului, Gheorghe Nechita, 4 ani de închisoare cu executare

Gheorghe Nechita este fost primar al Iaşiului

Fostul primar al Iașiului, Gheorghe Nechita, a fost condamnat azi de Tribunalul București la 4 ani închisoare cu executare pentru luare de mită. În același dosar, omul de afaceri Tiberiu Urdăreanu a fost condamnat la 8 luni închisoare cu suspendare pentru dare de mită. De asemenea, instanța a dispus confiscarea sumei de 71.214 lei de la Gheorghe Nechita, bani primiți ca mită de fostul primar. Decizia nu este definitivă.

„Condamnă pe inculpatul Nechita Gheorghe la pedeapsa principală de 4 ani de închisoare cu executare pentru săvârşirea infracţiunii de luare de mită. Aplică inculpatului pedeapsa complementară a interzicerii drepturilor de a fi ales în autorităţile publice sau în funcţii elective publice, de a ocupa o funcţie implicând exerciţiul autorităţii de stat, de a ocupa funcţia de primar pe o perioada de 3 ani după executarea pedepsei principale”, au decis magistrații, conform Digi24.

În decembrie 2015, procurorii DNA au dispus trimiterea în judecată a lui Gheorghe Nechita, a preşedintelui grupului UTI, Tiberiu Urdăreanu, a vicepreşedintelui UTI Mihail Tănăsescu, a directorului SC Information Business Consulting SRL (IBC), Iulius Gabriel Mardarasevici.

Nechita a fost acuzat de luare de mită, iar Tiberiu Urdăreanu, Iulius Gabriel Mardarasevici şi Mihail Tănăsescu de dare de mită. Concret, Nichita a fost acuzat că a primit 10% dintr-un contract de aproape 70 de milioane de lei atribuit UTI şi unei alte firme, precum şi reduceri la un hotel de lux din Bucureşti, dar şi cazare în China.

Fostul primar PSD mai este implicat într-un dosar penal, în care a fost trimis în judecată în noiembrie 2015. În acest dosar, procurorii l-au acuzat că ar fi utilizat Poliţia Locală pentru a-şi urmări fosta iubită.