Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Drama unei femei britanice deținute în Iran alertează guvernul May

nazanin.jpg

Nazanin Zaghari-Ratcliffe și familia ei
Nazanin Zaghari-Ratcliffe cu soțul și fiica în vremuri mai fericite
Image source: 
www.change.org

Guvernul britanic ia în considerare acordarea protecției diplomatice unei femei cu cetățeania britanică deținută în Iran în urma unei condamnări sub acuzația de tentativă de răsturnare a regimului islamist de la Teheran. Starea sănătății lui Nazanin Zaghari-Ratcliffe, care este de origine iraniană, s-a deteriorat în ultimele săptămâni, potrivit soțului ei din Marea Britanie.

Un purtător de cuvânt al Theresei May a declarat că premierul dorește adoptarea soluției celei mai benefice pentru Nazanin Zaghari-Ratcliffe, care a fost arestată în aprilie 2016 la Teheran, judecată și condamnată la cinci ani închisoare. 

Acordarea protecției diplomatice nu echivalează cu imunitatea diplomatică, dar permite autorităților britanice să intervină mai eficient pe lângă cele iraniene, persoana fiind considerată a reprezenta interesele statului britanic și nu cele personale.

Această soluție a fost invocată după o discuție între Richard Ratcliffe, soțul femeii deținute în Iran, și ministrul de externe Boris Johnson, acuzat de a fi comis o gafă care ar putea agrava situația lui Nazanin Zaghari-Ratcliffe.

Johnson a declarat în parlament săptămâna trecută că din câte știe Nazanin Zaghari-Ratcliffe era în Iran în scopul de a ține cursuri de pregătire pentru jurnaliști, o acțiune care ar risca să-i aducă dublarea pedepsei. 

Nazanin Zaghari-Ratcliffe, în vârstă de 38 de ani și care are o funcție managerială la fundația Thomson Reuters, o organizație de caritate care se ocupă între altele cu instruirea jurnaliștilor, a negat categoric acuzațiile împotriva ei și a spus că era în vacanță cu fiica ei Gabriela în vârstă atunci de câteva luni pentru ca părinții ei să o cunoască. 

Mai mulți politicieni din opoziție, între care liderul Partidului Laburist, Jeremy Corbyn, au cerut demisia lui Johnson pentru gafa făcut, dar Richard Ratcliffe a spus că nu susține această cerere.

Intervenții la Teheran

Între timp, cabinetul premierului May a reamintit că poziția oficială a guvernului este că Nazanin Zaghari-Ratcliffe, care are dublă cetățenie britanică și iraniană, era în vacanță la Teheran, dar până acum nu a cerut în mod oficial eliberarea ei, deși premierul May a vorbit de două ori despre acest subiect cu președintele Hassan Rouhani, cel mai recent acum două luni.

Boris Johnson și Mohammad Javad ZarifBoris Johnson și Mohammad Javad Zarif au vorbit la telefon despre cazul lui Nazanin Zaghari-Ratcliffe (foto: http://theiranproject.com)

În luna octombrie José Antonio Guevara Bermúdez, raportor-președinte al grupului de lucru al ONU privind detenția arbitrară, precum și raportorul special cu privire la drepturile omului în Iran Asma Jahangir, au cerut eliberarea imediată a lui Nazanin Zaghari-Ratcliffe.

Autoritățile iraniene nu recunosc însă dubla cetățenie ceea ce reduce capacitatea autorităților britanice de a interveni în favoarea femeii deținute.

Johnson și-a cerut scuze pentru gafă și a spus că a discutat cu omologul său iranian Mohammad Javad Zarif aducând clarificarea poziției sale. 

Potrivit autorităților iraniene intervenția lui Johnson este "nepotrivită", iar în această convorbire Zarif i-ar fi spus omologului său că Nazanin Zaghari-Ratcliffe nu a fost condamnată pe baza a celor menționate inițial de șeful diplomației brtanice.

Între timp, Richard Ratcliffe, care are o convorbire telefonică pe săptămână cu soția sa în închisoare, spune că aceasta a descoperit un nodul la sân și că a fost dusă la spital unde a făcut o mamografie al cărei rezultat i-a fost comunicat ca fiind neconcludent.

El a spus că soția sa este pe marginea unei crize nervoase din cauza stress-ului cauzat de presiunea psihologică la care ar fi supusă în închisoare, precum și a ceea ce ea califică drept "minciunile difuzate la televiziunea iraniană" cu privire la cazul ei.  

482