Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Brexit: Parlamentul britanic va vota asupra acordului negociat cu UE

David Davis

Parlamentul britanic va vota asupra acordului final negociat între Marea Britanie și Uniunea Europeană cu privire privire la ieșirea țării din UE. Anunțul a fost făcut de ministrul pentru Brexit, David Davis, și este văzut ca o concesie majoră făcută de guvern parlamentarilor.  

În declarația făcută luni seara în Camera Comunelor, Davis a prezentat măsura ca pe o clarificare a strategiei față de Brexit a guvernului, atât de criticat în ultima vreme pentru confuzie în această privință.

Ministrul Davis a spus că, dat fiind că negocierile cu UE sunt în curs iar forma finală a acordului nu este cunoscută, parlamentul va vota asupra unui proiect de lege separat în care va fi inclus conținutul acordului, inclusiv obligațiile financiare ale Marii Britanii către UE după Brexit și statutul cetățenilor europeni din Marea Britanie, cât și al celor britanici din celelalte state membre. 

La ora actuală Camera Comunelor dezbate proiectul legii care incorporează toată legislația UE în dreptul intern britanic, în pregătirea ieșirii din Uniune prevăzută pentru 29 martie 2019.

Ministrul Davis a promis că parlamentul va vota asupra acordului cu UE de îndată ce acest lucru va fi posibil, dar a avertizat că dacă parlamentul respinge acest acord, atunci Marea Britanie va ieși din Uniune fără acord cu toate consecințele ce decurg de aici.

Anunțul lui Davis este văzut ca o concesie majoră a guvernului în fața avertismentelor deputaților pro-europeni din Partidul Conservator de guvernământ de a înfrânge guvernul alăturându-se opoziției la dezbaterea proiectului de incorporare a legislației UE.

Guvernul condus de Theresa May a rămas fără majoritate absolută în Camera Comunelor după alegerile parlamentare din 8 iunie.  

UE a acordat Marii Britanii două săptămâni pentru a accepta cele trei condiții fără de care un acord este improbabil:

  • angajamentul de a plăti o sumă estimată de UE la circa 60 de miliarde de euro, reprezentând obligațiile financiare reziduale ale Marii Britanii față de Uniune;
  • garantarea după Brexit a statutului cetățenilor UE aflați în UK;
  • clarificarea statutului frontierei dintre provincia britanică Irlanda de Nord și Republica Irlanda după Brexit.

Davis a declarat că s-au făcut progrese în aceste trei chestiuni, dar negociatorul european Michel Barnier spunea într-un interviu recent că progresul este insuficient și că Uniunea a început să pregătească scenariul în care negocierile nu ajung la un acord.

 
Ascultați relatarea corespondentului RFI la Londra, Petru CLEJ