Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Mogherini: Zi istorică pentru apărarea europeană, 23 de state lansează o Cooperare întărită în sectorul militar

Noul instrument 'va permite dezvoltarea capacităţilor noastre militare pentru întărirea autonomiei noastre strategice', a subliniat Federica Mogherini.  Crearea unui astfel de mecanism va putea asigura o strategie europeană de apărare necesară mai ales în contextul Brexit-ului, e de părere analistul militar Șerban Cioculescu.

Uniunea Europeană trăiește un moment istoric este de părere șefa diplomației blocului comunitar, Federica Mogherini. Ea a salutat astfel angajamentul asumat de 23 de state membre faţă de o cooperare extinsă în domeniul securităţii, care pune bazele unei aşa-numite uniuni a apărării europene.

La rândul său, şeful diplomaţiei franceze, Jean-Yves Le Drian, a arătat că această iniţiativă este 'un răspuns la evoluţia atentatelor' din toamna lui 2015, dar şi la 'criza din Crimeea'. 'Este important pentru noi, în special după alegerea preşedintelui american (Donald Trump), să ne putem organiza independent, ca europeni. Acest lucru este complementar NATO, însă vedem că nimeni nu va rezolva în locul nostru problemele de securitate pe care Europa le are în vecinătatea sa. Trebuie să o facem noi înşine', a insistat ministrul german al apărării, Ursula von der Leyen.

România a semnat aderarea la PESCO. Dintre semnatarii acordului susținut puternic de Franța și Germania, lipsesc însă Irlanda, Portugalia, Malta sau Danemarca.

Structura Permanentă de Cooperare – PESCO urmează să fie lansată oficial la următoarea reuniune a liderilor UE în decembrie, șeful diplomației europene, Federica Mogherini anunțând după ceremonia semnării documentului: Este începutul colaborării noastre, 23 de state membre angajându-se într-un demers important, un moment istoric pentru apărarea europeană”.

Federica Mogherini a precizat că PESCO rămâne o structură deschisă și statele membre care nu au semnat scrisoarea de intenție o pot face în viitor.

Totuși crearea unui astfel de mecanism va putea asigura o strategie europeană de apărare necesară mai ales în contextul Brexit-ului, e de părere analistul militar Șerban Cioculescu.

El spune la RFI că trebuie, însă insistat pe crearea unei culturi strategice comune lucrul cel mai sensibil în construirea unei armate europene eficiente: