Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


MCV: Olanda cere progrese durabile și ireversibile

justitie.jpg

Sursa imaginii: 
AFP

Reacția de la Haga nu s-a lăsat așteptată. Intr-un comunicat primit de RFI, guvernul olandez a felicitat România și Bulgaria pentru eforturile făcute. Cu toate acestea, alte eforturi sunt necesare. 

Fără surpriză, Olanda consideră progresele descrise în rapoartele MCV publicate de Comisia Europeana drept insuficiente.  A se înțelege că nu sunt suficiente nici pentru ridicarea monitorizării și nici pentru aderarea la Spațiul Schengen.

Aceasta nu este menționată, dar se știe că de mulți ani Haga păstrează un veto pe extinderea spațiului Schengen și dorește să vadă doua rapoarte pozitive consecutive înainte de a-și da acordul.

Pentru ca România si Bulgaria să poată mai departe progresa, Haga le stă la dispoziție în cadru bilateral, se mai adaugă acum dar și cu un un bemol:

Am spus dintotdeauna că progresele care ajuta la îndeplinirea criteriilor și a recomandărilor depind numai de eforturile depuse de România și de Bulgaria în acest sens”.

Olanda a legat într-un mod neașteptat MCV-ul de aderarea la Spațiul Schengen, care este nu doar o dorință dar și o obligație a României și a Bulgariei. Comisia Europeană și celelalte state membre, cu toate că au criticat la început gestul Olandei, nu au făcut niciodată demersuri pentru a schimba situația.

S-ar zice, de fapt, că atât Bruxelles cât și celelalte capitale au aprobat mai mult sau mai puțin tacit această situație care le convine atât timp cât corupția dictează acțiunile politice române si bulgare.

Iar MCV-ul trebuie să continue, lasă de înțeles reacția olandeză care subliniază: “după cum se știe, pentru Olanda, MCV rămâne un instrument important privind progresul către un stat de drept.

In paranteză fie spus, Olanda a considerat și consideră că  statul de drept nu exista nici în România și nici în Bulgaria.

 

 

 
Corespondentul RFI la Bruxelles, Mihaela Gherghisan