Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Oazu Nantoi la RFI: ”Referendumul anti-Chirtoacă are șanse să eșueze”

oazu.jpg

Oazu Nantoi, director de programe la Institutul de Politici Publice Chișinău
Sursa imaginii: 
RFI/Valeria Vițu

La Chișinău, duminică, va fi organizat referendumul local pentru revocarea din funcție a primarului general, Dorin Chirtoacă. Comisia Electorală Centrală a început tipărirea celor peste 600 mii de buletine de vot, o treime dintre acestea fiind în limba rusă. Referendumul a fost inițiat de Partidul Socialiștilor din R.Moldova, nemulțumit de activitatea edilului și schemele de corupție în care ar fi implicat acesta.

În municipiul Chișinău se observă o stare absolut confuză. Una e când ești nemulțumit de activitatea primarului general, Dorin Chirtoacă și altceva este când nu poți ignora cine vine cu inițiativa de a-l demite pe Chirtoacă. Ceea ce se numește astăzi Partidul Socialiștilor sub nici o formă nu poate fi considerat drept alternativă în raport cu Dorin Chirtoacă. Este un pseudo-partid, care este subordonat lui Igor Dodon și celor care stau în spatele lui Igor Dodon. Este vorba despre Vlad Plahotniuc, liderul Partidului Democrat și de interesele Rusiei”, spune într-un interviu la RFI, comentatorul politic, Oazu Nantoi, director de programe la Institutul de Politici Publice de la Chișinău. 

Analistul moldovean consideră că inițiatorii referendumului ”sunt acei care fac parte dintr-un joc pretins geopolitic de manipulare a opiniei publice”.

Referendumul are șanse de a eșua din simplul motiv că atunci când are loc turul doi al alegerilor în municipiul Chișinău, are loc mobilizarea votanților. Acum, alegătorii nu sunt mobilizați, dar nu este exclus ca socialiștii să mobilizeze totuși o parte dintre chișinăuienii care susțin partidul. Dacă primarul este demis în urma referendumului, urmează să aibă loc alegeri anticipate pentru a desemna un nou conducător al orașului. Dacă plebiscitul eșuează, primarul interimar ar putea conduce primăria până în 2019, la următoarele alegeri locale ordinare. Între timp, va avea loc procesul de judecată a lui Chirtoacă”.

Și dacă totuși avem alegeri anticipate, dacă trece referendumul, rămâne deschisă întrebarea cine și cum va candida, în special, ținând cont de faptul că același Partid Democrat niciodată nu a avut rezultate cât de cât serioase în municipiul Chișinău. Spre exemplu, în prezent, doar un singur consilier din partea democraților din cei 51 este în Consiliul Municipal Chișinău, în urma alegerilor din 2015”, mai spune Nantoi.

În opinia expertului, ”situația din municipiul Chișinău este o componentă a unui tablou sumbru de degradare generală a situației în R.Moldova, când și Parlamentul este compromis și nu reflectă opțiunile alegătorilor din 30 noiembrie 2014, nici instituțiile statului nu se bucură de încredere și există opinia larg răspândită că ele execută comenzi politice”.

În prezent, municipiul Chișinău este condus de un primar interimar. Este vorba despre Silvia Radu, fosta administratoare a companiei ”Red Union Fenosa”. Anul trecut a fost candidat independent la funcția de președinte al R.Moldova, iar în urma primului tur de scrutin, Radu a acumulat 0,35 la sută din sufragii, ceea ce ar însemna aproape 1500 de voturi.

Referindu-se la desemnarea noului primar interimar și colaborarea acestuia cu aleșii locali din Consiliul Municipal Chișinău, comentatorul Oazu Nantoi susține că, de fapt, au loc unele aranjamente care nu au nimic în comun nici cu opțiunile locuitorilor municipiului Chișinău și nici cu legislația în vigoare: ”Multă lume atrage atenția la faptul că municipiul Chișinău este ostaticul aranjamentelor de culise, interese de grup, clanuri și nicidecum nu este vorba despre autonomia locală într-un stat democratic”. 

Atunci când s-a constatat că justiția moldovenească a permis desfășurarea referendumului pentru revocarea din funcția a primarului suspendat, Dorin Chirtoacă, a apărut întrebarea de ce? Și una dintre opinii, care este destul de răspândită, este că dnul Plahotniuc a permis desfășurarea acestui referendum în ideea că Partidul Socialiștilor va eșua și asta va fi încă un act de umilință a lui Igor Dodon în fața alegătorilor. Dar ce ne vom face cu acest oraș chinuit? Este practic imposibil de presupus cu ce se va termina acest proces în situația când Consiliul Municipal Chișinău este paralizat din interior. Eu nu exclud ca, în special dacă acest referendum va eșua, socialiștii, sub un pretext sau altul, să fie obligați să se întoarcă în Consiliul Municipal Chișinău și să asigure funcționalitatea primarului general”, a conchis la RFI, comentatorul politic, Oazu Nantoi. 

Potrivit Codului Electoral, ”decizia privind revocarea primarului se consideră adoptată prin referendum local dacă pentru ea a votat un număr egal sau mai mare de alegători decât au votat în cazul alegerii primarului, dar nu mai puţin de jumătate din numărul alegătorilor care au participat la referéndum”.

Mai exact, pentru ca Dorin Chirtoacă să fie demis este nevoie de votul a 163.570 de alegători. De fapt, tot atâția alegători au votat pentru Dorin Chirtoacă în turul II al alegerilor locale din vara anului 2015. Pentru a fi declarat valid, la referendum trebuie să participe cel puțin 1/3 dintre alegători - respectiv 216.733 de alegători din numărul total de 650201 de alegători din municipiul Chișinău înscriși în Registrul de Stat al Alegătorilor.

Mai multe partide politice de la Chișinău, printre care Partidul Democrat, Partidul Liberal, Partidul Acțiune și Solidaritate, Partidul Unității Naționale au îndemnat locuitorii capitalei să nu iasă la plebiscit. 

După mai bine de cinci luni de arest la domiciliu, primarul suspendat Dorin Chirtoacă a fost eliberat săptămâna trecută și plasat sub control judiciar. La 25 mai a fost reţinut de procurorii anticorupţie, fiind suspectat de trafic de influență și corupere pasivă, în dosarul parcărilor cu plată. Dacă va fi găsit vinovat, Dorin Chirtoacă riscă până la șapte ani de detenție.

Dorin Chirtoacă mai este cercetat penal într-un nou dosar. De această dată este suspectat de depăşirea atribuţiilor de serviciu, aducând capitalei un prejudiciu în valoare de peste 60 de milioane de lei (cca 3 mln. euro) pentru că nu ar fi executat corect zeci de hotărâri judecătoreşti privind asigurarea cu spaţiu locativ a mai multor persoane.

 
Ascultă AICI interviul cu Oazu Nantoi, director de programe la Institutul de Politici Publice de la Chișinău.