Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Titus Corlăţean, despre Vişegrad: De ce să nu lucrăm cu cei cu care avem interese similare?

titus_corlatean_visegrad_interese_similare_ue.jpg

Titus Corlăţean: Ne facem iluzii că stăm la masă cu cei mari în UE (Foto: arhivă RFI)
Titus Corlăţean: Ne facem iluzii că stăm la masă cu cei mari în UE (Foto: arhivă RFI)

„România îşi face iluzii că stă la masă cu cei mari, fiind mereu conformistă”, declară la RFI senatorul PSD Titus Corlăţean. Fostul ministru de Externe se întreabă „de ce să nu lucrăm cu cei care au interese similare cu ale României în interiorul UE” şi afirmă că „unii sunt stigmatizaţi de capitale mari sau de Bruxelles”, referindu-se la state central-est europene.

Titus Corlăţean crede că România trebuie să aibă o atitudine mai puţin conformistă în interiorul UE: „Noi trebuie să învăţăm să spunem şi nu, să spunem atunci când ni se servesc tot felul de subiecte pe agenda europeană, le preluăm aşa, de o manieră conformistă, nu le trecem prin filtrul interesului specific al României, care nu neapărat trebuie să fie întotdeauna identic cu cel al Bruxellesului sau al Berlinului sau al Parisului sau al Hagăi. Avem şi noi dreptul la agenda noastră specifică”.

„Sunt şi alţi parteneri europeni, care sunt nemulţumiţi, unii sunt stigmatizaţi de capitale mari sau de Bruxelles, genul statelor central-est europene, dar atenţie, noi aici rezonăm şi cei care vorbesc împotriva unei forme de cooperare cu Grupul Vişegrad, care astăzi cel puţin unele dintre statele de acolo sunt stigmatizate, de fapt, ascund interese politice. De ce să nu lucrăm cu cei care au interese similare cu ale României în interiorul UE? De ce să nu ne susţinem interesele specifice, de ce să continui să pierd economic uriaş datorită faptului că frontiera româno-ungară este frontieră Schengen şi că TIR-urile cu marfă produsă în România, nu doar marfă românească, dar sunt şi produse în care companiile germane, franceze, olandeze au interese, dar pentru că alte interese sunt mai mari decât interesele astea specifice, tot rămânem blocaţi. Poate că este timpul să fim ceva mai hotărâţi în abordarea acestor subiecte”, spune senatorul PSD.

 

Cu cine stă România la masă?

 

Întrebat dacă România vrea să stea la masă cu marile ţări europene sau cu Grupul de la Vişegrad, Titus Corlăţean a răspuns: „Dilema asta de fapt ascunde o temă foarte serioasă. Ne facem iluzii că stăm la masă cu cei mari, fiind mereu conformişti. Ne facem foarte mari iluzii. Am învăţat un lucru extrem de simplu, dar esenţial în relaţiile internaţionale: atunci când ai coloană vertebrală şi ai argumente, nu aşa, isteric sau supărat, cu argumente, ţi le susţii cu demnitate, să ştiţi că puteţi căpăta respectul celuilalt. Şi ai nevoie de parteneriate, parteneri, discutăm foarte direct, foarte concret, foarte amical cu marii parteneri, pe unele chestiuni suntem de acord, pe altele avem şi noi dreptul la interese specifice. Aici nu e vorba de a intra într-o contradicţie fundamentală, în ciocniri frontale cu marii jucători europeni, dar avem dreptul să spunem că şi noi avem la rândul nostru interesele noastre specifice. Noi suntem buni contributori de ani de zile. Atunci când a fost nevoie în materie de securitate internaţională, noi am fost prezenţi, în timp ce alţii plantau panseluţe. Oamenii noştri au căzut în teren, au căzut în Afganistan, au căzut în Irak. Noi securizăm foarte bine frontiera de est a UE şi flancul estic al NATO şi la frontieră avem totuşi Republica Moldova. Deci noi am făcut nişte sacrificii. Treburile astea trebuie valorizate şi pentru asta e nevoie de o atitudine mult mai fermă a României”.

Întrebat dacă nu este totuşi riscant să stai la aceeaşi masă cu un lider antieuropean şi populist ca Viktor Orban, fostul ministru de Externe a replicat: „Nouă ni se spunea în anii anteriori, când aveam tensiunile alea politice din România, când toată lumea spunea: domnule, preşedintele de la acel moment din România e antidemocratic, foloseşte instituţiile în interes personal, îşi omoară duşmanii politici, justiţia este subordonată, de fapt, dincolo de poveştile spuse prin tot felul de canale media, ni s-a răspuns la un moment dat: domnule, dar a fost votat de popor, este ales democratic. Păi, votat de popor a fost şi un alt preşedinte al unui stat mare, care astăzi este sub anchetă penală în ţara respectivă, votat democratic este şi şeful Guvernului de la Budapesta, votaţi democratic sunt toţi, dar tot democratic apar în Parlamentele şi poate chiar în zona de guvernare vest-europeană şi populişti şi extremişti şi oameni care n-au nimic de-a face cu democraţia. Aşa că haideţi să aplicăm aceeaşi unitate de măsură tuturora”.

 
Titus Corlăţean, despre eventuala apropiere de Grupul de la Vişegrad