
Politică
Decizia CCR în cazul Belina a fost amânată
ACTUALIZARE: ”Am amânat cauza pe 23 noiembrie, pentru aprofundare. Nu se va repune pe rol, s-au amânat deliberările. N-am cerut nici un fel de explicaţii, nici informaţii suplimentare, pur şi simplu pentru o analiză mai aprofundată a datelor care sunt deja în dosar, inclusiv cu privire la punctele de vedere susţinute azi în şedinţă”, a declarat joi preşedintele CCR, Valer Dorneanu.
Ministrul Justiției, Tudorel Toader, și reprezentantul DNA, Simona Ricu, au susținut punctele de vedere ale celor două părți, judecătorii CCR rămânând în pronunțare.
De partea sa, Toader a declarat că DNA nu are competenţe de a ancheta legalitatea sau oportunitatea emiterii unei Hotărâri de Guvern: ”Substanţa conflictului juridic de natură constituţională rezultă din această competenţă a DNA, a Ministerului Public. Când el se vede în faţa unei posibile Hotărâri de Guvern adoptate în condiţii de nelegalitate, el, DNA, poate să verifice legalitatea HG, poate DNA să-i ia din competenţa judecătorului de la contenciosul-administrativ. Sigur, convingerea noastră este că nu. Jurispudenţa Curţii este în acelaşi sens. Legea specială statuează aceeaşi direcţie. Procurorul de la DNA nu anchetează legalitatea, oportunitatea, împrejurările, circumstanţele, dar el are competenţa legală în îndeplinirea misiunii conferite de Constituţie (...). Competenţa de apreciere a legalităţii actului legislativ, HG, este o competenţă exclusivă a instanţei de contencios. Competenţa de apreciere a oportunităţii, a împrejurărilor, circumstanţelor emiterii actului administrativ rămâne în sarcina exclusivă a decidentului, aşa cum s-a stabilit şi părin jurisprudenţa instanţei de contencios-constituţional”, a mai spus ministrul Justiţiei la dezbaterile de la Curtea Constituţională.
Ascultă:
Președintele Senatului a cerut încă din 23 octombrie ca CCR să constate și să soluționeze un conflict juridic de natură constituțională între Guvern, pe de o parte, și DNA, pe de alta. Conform solicitării către CCR, acest conflict ar fi intervenit ca urmare a cercetării penale a DNA asupra legalității Hotărârii Guvernului 858/2013 și a Hotărârii Guvernului 943/2013, prin care părți din insula Belina și brațul Pavel au trecut din proprietatea statului în cea a județului Teleorman.
În acest caz, DNA efectuează cercetări față de mai multe persoane. Procurorii au anunțat la sfârșitul lunii septembrie, că vicepremierul de atunci Sevil Shhaideh este suspectă de săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu când era secretar de stat la Ministerul Dezvoltării, într-un dosar conform căruia, în 2013, prin acţiunea concertată a unor persoane cu funcţii publice, părţi din Insula Belina şi Braţul Pavel au trecut ilegal din proprietatea statului în proprietatea judeţului Teleorman şi în administrarea CJ Teleorman, pentru ca, doar la câteva zile, să fie închiriate tot ilegal unei firme private.
Totodată, ar fi fost făcute notări în cărţile funciare ale celor două imobile cu încălcarea dispoziţiilor din Codul Civil, pentru a ascunde titularul dreptului de închiriere şi pentru a facilita adoptarea hotărârilor de guvern menţionate.