Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Analist: În România există două țări.Una a celor care au acces la resurse și alta a celor excluși

Liderii statelor Uniunii Europene au semnat vineri la un summit desfășurat la Göteborg "Proclamația privind Pilonul European al Drepturilor Sociale".În context Iulia Popoovici atrage atenția la RFI că harta persoanelor vulnerabile nu arată perspective foarte  prietenoase, în condițiile în care aproape jumătate dintre tinerii României sunt sub risc de excluziune socială.

Europa întoarce încet pagina după anii de criză economică și caută soluții pentru crearea unor oportunități prin care grupurile vulnerabile să fie sprijinite de politicile comunitare.

La primul summit social al UE din ultimii 20 de ani, desfășurat vineri la Goteborg, în Suedia a fost semnată “Proclamația privind Pilonul European al Drepturilor Sociale", un set de 20 de domenii de politici.
Printre măsurile identificate: acordarea mai existinsă de asistență medicală, incluziunea persoanelor cu handicap sau locuințe și asistență pentru persoanele fără adăpost. Prezent la acest summit președintele Klaus Iohannis a punctat și el nevoia de a se acorda o atenție sporită integrării pe piața muncii a unor grupuri deosebit de vulnerabile.

Totuși în România există două țări, una a celor care au acces la resurse și una a celor excluși subliniază la RFI, Iulia Popovici, analist specializat în echitate socială.

Iulia Popoovici atrage atenția că harta persoanelor vulnerabile în România nu arată perspective foarte  prietenoase, în condițiile în care aproape jumătate dintre tinerii României sunt sub risc de excluziune socială: