Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Zimbabwe: Mii de persoane au ieșit pe străzile din Harare și cer demisia președintelui Mugabe

mugabe_1979_a.jpg

Mugabe în 1979
Sursa imaginii: 
WIKIPEDIA

Mii de cetățeni din statul african au ieșit sâmbătă dimineață pe străzile din Harare pentru a-și arăta sprijinul față de preluarea puterii de către armată. Cetățenii iețiti la proteste cer de asemenea ca președintele Robert Mugabe să renunțe oficial la putere, potrivit Reuters.

Protestele prin care se cere demisia lui Mugabe s-au transformat într-o adevărată sărbătoare în cinstea rolului armatei în procesul de încheiere a dominației la putere a președintelui african, notează BBC.

Mitingul este susținut de armată și de membrii partidului de guvernământ Zanu-PF. Veteranii de război - care, până anul trecut, erau loiali președintelui - spun că Mugabe ar trebui să renunțe.

Robert Mugabe se află la putere la Harare începând din anul 1980, totuși armata a preluat miercuri puterea în Zimbabwe și l-a plasat pe președintele în vârstă de  93 de ani sub arest la domiciliu.

Într-un comunicat difuzat vineri dimineața de media de stat, armata preciza că va continua discuțiile cu președintele Mugabe privind 'următoarea etapă'.

De asemenea președintele  Robert Mugabe a sosit vineri la o ceremonie de absolvire la universitatea din capitala Harare, fiind prima sa apariție publică de la preluarea puterii de către armată despre care surse politice susțin că are ca scop încheierea celor 37 de ani de când se află la conducerea țării, relatează Reuters.