Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Premierul libanez Hariri este la Paris pentru discuții despre criza politică internă cu președintele Emmanuel Macron

hariri_macron_elysee.jpg

Președintele Macron l-a primit pe Saad Hariri la Palatul Elysée
Sursa imaginii: 
© Thomas Sansom, AFP

Premierul demisionar al Libanului, Saad al-Hariri, a ajuns sâmbătă la Paris, alături de soţia lui, şi urmează să aibă o întrevedere cu preşedintele francez Emmanuel Macron, relatează site-ul agenţiei The Associated Press.

Premierul libanez Hariri i-a spus președintelui țării că va reveni miercuri la Beirut pentru Ziua Independenței, potrivit France 24 care citează o televiziune locală. Hariri şi soţia Lara au aterizat sâmbătă dimineață pe aeroportul Le Bourget de lângă Paris după un zbor de la Riad. Cei doi au fost transportaţi la reşedinţa lor din Paris de către un convoi de securitate format din şapte autovehicule.

Saad al-Hariri a acceptat invitaţia preşedintelui francez Emmanuel Macron de a merge la Paris, cei doi urmând a se întâlni la ora prânzului, pentru a discuta despre criza politică din Liban.

Preşedintele libanez Michel Aoun susţine că Arabia Saudită i-a reţinut pe fostul premier libanez Saad al-Hariri şi pe familia acestuia, denunţând un act de agresiune împotriva ţării sale. Hariri a replicat că libertăţile sale nu sunt îngrădite la Riad.

Michel Aoun a anunțat că va accepta sau va respinge demisia lui Hariri numai după ce acesta revine în țară, în timp ce mișcarea șiită Hezbollah a susținut că Riadul l-a forțat pe premierul libanez să demisioneze.

Franța, fostă putere colonială, a făcut presiuni asupra lui Saad Hariri pentru a reveni în Liban și a-și clarifica poziția legată de demisie.

Anunțul demisiei premierului libanez a survenit într-o perioadă de tensionare a relațiilor între puterile regionale Arabia Saudită și Iran, care susțin părți beligerante diferite în mai multe conflicte din Orientul Mijlociu. Libanul a fost scena unui război civil între anii 1975 și 1990 și implicat într-un conflict cu vecinul său de la sud, Israel, în 2006.