Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Nicholas Medforth-Mills, nepotul Regelui Mihai, susține că nu a semnat acceptul retragerii titlului

Divergențele din cadrul Casei Regale a României continuă. Nicholas Medforth-Mills, nepotul Regelui Mihai a transmis sâmbătă un comunicat de presă prin care spune că acceptul retragerii titlurilor sale, din 2015, nu este scris de el şi nici semnat până la această oră.

Fostul principe Nicolae susţine că declaraţia sa din august 2015 referitoare la acceptul retragerii titlului nu a fost scrisă de el, a fost obligat să o accepte, dar nu a dorit să o semneze.  Astfel nepotul Regelui Mihai susține nu există niciun acord semnat referitor la plecarea sa definitivă din România. Mai mult, el adaugă că sprijinul financiar oferit de Casa Regală nu era de fapt un ajutor, ci preţul pentru exilul, tăcerea şi îndepărtarea sa, lucruri de care Regele Mihai, "el însuşi un exilat", ar fi străin.

"Urmăresc de două săptămâni cu uimire, dar şi cu tristeţe, declaraţiile şi informaţiile date presei de către persoane care au mai multă sau mai puţină legătură cu ceea ce înseamnă, în prezent, Casa Regală a României. Cele scrise mai jos sunt detalii încă neştiute, pe care am ales să le păstrez cu mine din respect pentru bunicul meu şi pentru condiţia precară de sănătate în care s-a aflat şi se află în ultima vreme. Acum, tot din respect pentru bunicul meu, Regele Mihai, trebuie să le fac cunoscute. Majoritatea informaţiilor lansate către presă, în ultima vreme, de aceste persoane, au ajuns să lezeze nedrept şi crud imaginea bunicului meu şi ceea ce reprezintă el pentru istoria acestui popor. Oamenii au dreptul să fie informaţi şi să tragă propriile concluzii despre ceea ce se întâmplă, pornind de la starea de sănătate a regelui”, îşi începe fostul principe Nicolae comunicatul de presă.

Fostul principe mai susţine că după ce a informat-o pe mătuşa sa Margareta că a ajuns la Bucureşti pentru a rezolva mai multe probleme personale, inclusiv cea a presupusului copil, invitând-o să se întâlnească, a primit un e-mal în care era acuzat că nesocoteşte "o aşa-zisă dorinţă a regelui", iar drept urmare Casa Regală i-a sistat ajutorul financiar.

Nepotul Regelui Mihai I scrie că ultima întâlnire pe care a avut-o cu bunicul său a fost în anul 2015, atunci când acesta l-a întrebat cum merg lucrurile în România. De aici, spune Nicolae, a înţeles că bunicul său nu ştie că el nu a mai avut voie să stea în ţară.

Ulterior, a primit o scrisoare semnată de rege. "Mi se comunica rece că îmi este interzis ca de la acel moment înainte să trăiesc sau să muncesc în România", spune Nicolae. Acesta precizează că scrisoarea era scrisă la calculator şi lasă de înţeles că nu aparţinea Regelui Mihai I, ci era doar atribuită acestuia.

Nicolae vorbeşte şi despre ajutorul material pe care l-a primit de la Casa Regală, după retragerea titlurilor, dar şi despre acuzaţiile legate de faptul că ar avea un copil pe care nu îl recunoaşte.

Starea de sănătate a Regelui Mihai este în continuare precară

Regele Mihai se află sub îngrijire medicală la Aubonne, în Elveția. Alături de rege sunt Principesa Margareta și Principele Radu.

În urmă cu câteva zile, într-o declarație făcută pentru televiziunea publică șeful Casei Regale, Andrew Popper, spunea că Majestatea Sa are și momente în care este mai puțin conștient.

Andrew Popper spunea că nu pot fi date publicității rapoarte medicale, întrucât legea elvețiană nu le permite doctorilor să facă publice diferite informații legate de starea unui pacient.

Șeful Casei Regale a subliniat că nu pot fi făcute publice fotografii din această perioadă cu Majestatea Sa pentru că i-ar afecta grav demintatea.