Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Hariri declară că se va întoarce în Liban pentru a clarifica situația sa politică

famille_hariri_elysee_0.jpg

Sursa imaginii: 
© Thomas Sansom, AFP

Primul ministru al Libanului, Saad Hariri, a declarat sâmbătă că se va întoarce în Beirut în zilele următoare unde își va prezenta poziția cu privire la actuala criză  din țara sa. Hariri a făcut acest anunț după încheierea vizitei de la Palatul Élysée, unde a discutat cu președintele Franței Emmanuel Macron.

Vorbind cu reporterii de la Paris, după întâlnirea cu președintele francez Emmanuel Macron, Hariri a declarat că intenționează să participe la celebrarea Zilei Independenței din Liban, pe 22 noiembrie.

"În ceea ce privește situația politică din Liban, voi merge în Beirut în zilele următoare, voi participa la sărbătorile de independență și acolo voi face cunoscută poziția mea cu privire la aceste subiecte după întâlnirea cu președintele Aoun", a spus Hariri

Declarația a venit la puține  ore după ce Hariri și soția sa au sosit la Paris sâmbătă dimineața la invitația lui Macron. Hariri și-a anuntat demisia pe 4 noiembrie în timpul unei vizite în Arabia Saudită.

Demisia sa nu a fost acceptată de președintele Aoun în urma temerilor din Liban că declarația ar fi fost făcută sub presiune și că ar fi fost ținut împotriva voinței sale în Arabia Saudită.

Sâmbătă, Hariri a sosit la Palatul prezidențial din Élysée, însoțit de soția sa, Lara al-Azm.

Înainte de a-l primi pe Saad Hariri, Macron a avut o convorbire telefonică și cu președintele libanez Michel Aoun, care i-a mulțumit 'pentru acțiunea Franței în favoarea Libanului', a indicat președinția franceză.

Președintele Libanului, Michel Aoun, a anunțat în mai multe rânduri că va accepta sau va respinge demisia lui Hariri numai după ce acesta revine în țară. Franța, fostă putere colonială, a făcut presiuni asupra lui Saad Hariri pentru a reveni în Liban și a-și clarifica poziția legată de demisie.

Anunțul demisiei premierului libanez a survenit într-o perioadă de tensionare a relațiilor între puterile regionale Arabia Saudită și Iran, care susțin părți beligerante diferite în mai multe conflicte din Orientul Mijlociu.