Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Chișinău: Va fi demis Dorin Chirtoacă? Șanse minime pentru validarea referendumului

chirtoaca.jpg

Primarul Chișinăului, Dorin Chirtoacă
Primarul Chișinăului, Dorin Chirtoacă

Un referendum pentru revocarea primarului liberal al Chişinăului, Dorin Chirtoacă, are loc duminică, la iniţiativa partidului Socialiştilor, fiind aşteptate la urne peste 650.000 de persoane cu drept de vot. Prezența la vot este redusă, astfel că referendumul are șanse minime să poată fi validat.

Actualizare 6: Referendumul de la Chisinau a eșuat. Prezența minimă la urne nu a fost întrunită.

Actualizare 5: Puțin peste 17% dintre cetățenii cu drept de vot ai municipiului Chișinău au participat, până la ora 17:00, la referendumul pentru demiterea primarului Dorin Chirtoacă, transmite corespondenta RFI Valeria Vițu. Pentru ca referendumul să fie declarat valabil este nevoie ca la urne să se prezinte minim o treime din alegătorii cu drept de vot, adică 216.733 din totalul celor 650.201 persoane înscrise în Registrul de Stat al Alegătorilor.

Actualizare 4: Asociația Promo-LEX care observă acest scrutin reclamă o serie de nereguli: prezența materialelor de publicitate în apropierea secțiilor de votare, încălcarea procedurii de sigilare a urnelor de vot, deficiențe în funcționarea programului SIAS Alegeri, dar și fotografierea buletinelor de vot.

Actualizare 3:  Peste 10% din locuitorii Capitalei s-au prezentat până acum la urne ca să-și exprime opțiunea referitor la revocarea primarului Dorin Chirtoac, până la ora 13.

Actualizare 2: Referendumul anti-Chirtoacă. La ora 11 - prezența la vot peste 5%, potrivit deschide.md

Actualizare 1: Peste 2,60 % din locuitorii Chişinăului s-au prezentat la vot, duminică dimineaţă, până la ora 10.00, la referendumul de revocare a primarului Dorin Chirtoacă, potrivit news.ro

În total, şi-au exprimat opţiunea la referendum, până la ora 10.00, peste 16.300 de persoane din totalul de 628.000 de cetăţeni înregistraţi pe listele electorale.  

Pentru acest referendum, Comisia Electorală Centrală a tipărit 632.104 buletine de vot, dintre care 413 282 în limba română şi 218 822 în limba rusă. 

Referendumul a fost  iniţiat de Partidul Socialiştilor din Republica Moldova, fiind o premieră pentru Republica Moldova. Președintele pro-rus Igor Dodon le-a transmis votanţilor un mesaj prin care îndeamnă participarea la referendum fiindcă susține el aceasta este "şansa de a pune capăt haosului şi incertitudinii". 

Pe de altă parte, liberalii, susţinători ai primarului suspendat al Chişinăului, au anunţat că nu vor participa la "consultarea anti-Chirtoacă".

Chirtoacă, acuzat de trafic de influenţă şi corupere pasivă

Dorin Chirtoacă a fost reţinut de procurori în 25 mai pentru trafic de influenţă şi corupere pasivă în dosarul parcărilor cu plată din Chişinău. Potrivit CNA, el i-ar fi dat indicaţii viceprimarului Nistor Grozavu să semneze contractul cu firma câştigătoare a licitaţiei fără avizul Consiliului Municipal. Edilul ar fi urmat să primească un comision - 13 la sută din veniturile companiei, dar Chirtoacă se declară nevinovat. 

Ulterior, Chirtoacă a fost plasat în arest la domiciliu, măsură care a fost ridicată săptămâna trecută, când Judecătoria Chişinău a decis plasarea acestuia sub control judiciar pentru următoarele 30 de zile.

Chirtoacă a fost suspendat din funcţia de primar al Chişinăului în 28 iulie, pe durata anchetei, printr-o decizie a instanţei. În locul acestuia a fost desemnată de către Consiliul Municipal, ca primar interimar, Silvia Radu, care în 2016 a candidat ca independent la funcţia de preşedinte al Republicii Moldova în calitate de independent.