
Politică
Chișinău: Va fi demis Dorin Chirtoacă? Șanse minime pentru validarea referendumului
chirtoaca.jpg

Actualizare 6: Referendumul de la Chisinau a eșuat. Prezența minimă la urne nu a fost întrunită.
Actualizare 5: Puțin peste 17% dintre cetățenii cu drept de vot ai municipiului Chișinău au participat, până la ora 17:00, la referendumul pentru demiterea primarului Dorin Chirtoacă, transmite corespondenta RFI Valeria Vițu. Pentru ca referendumul să fie declarat valabil este nevoie ca la urne să se prezinte minim o treime din alegătorii cu drept de vot, adică 216.733 din totalul celor 650.201 persoane înscrise în Registrul de Stat al Alegătorilor.
Actualizare 4: Asociația Promo-LEX care observă acest scrutin reclamă o serie de nereguli: prezența materialelor de publicitate în apropierea secțiilor de votare, încălcarea procedurii de sigilare a urnelor de vot, deficiențe în funcționarea programului SIAS Alegeri, dar și fotografierea buletinelor de vot.
Actualizare 3: Peste 10% din locuitorii Capitalei s-au prezentat până acum la urne ca să-și exprime opțiunea referitor la revocarea primarului Dorin Chirtoac, până la ora 13.
Actualizare 2: Referendumul anti-Chirtoacă. La ora 11 - prezența la vot peste 5%, potrivit deschide.md
Actualizare 1: Peste 2,60 % din locuitorii Chişinăului s-au prezentat la vot, duminică dimineaţă, până la ora 10.00, la referendumul de revocare a primarului Dorin Chirtoacă, potrivit news.ro
În total, şi-au exprimat opţiunea la referendum, până la ora 10.00, peste 16.300 de persoane din totalul de 628.000 de cetăţeni înregistraţi pe listele electorale.
Pentru acest referendum, Comisia Electorală Centrală a tipărit 632.104 buletine de vot, dintre care 413 282 în limba română şi 218 822 în limba rusă.
Referendumul a fost iniţiat de Partidul Socialiştilor din Republica Moldova, fiind o premieră pentru Republica Moldova. Președintele pro-rus Igor Dodon le-a transmis votanţilor un mesaj prin care îndeamnă participarea la referendum fiindcă susține el aceasta este "şansa de a pune capăt haosului şi incertitudinii".
Pe de altă parte, liberalii, susţinători ai primarului suspendat al Chişinăului, au anunţat că nu vor participa la "consultarea anti-Chirtoacă".
Chirtoacă, acuzat de trafic de influenţă şi corupere pasivă
Dorin Chirtoacă a fost reţinut de procurori în 25 mai pentru trafic de influenţă şi corupere pasivă în dosarul parcărilor cu plată din Chişinău. Potrivit CNA, el i-ar fi dat indicaţii viceprimarului Nistor Grozavu să semneze contractul cu firma câştigătoare a licitaţiei fără avizul Consiliului Municipal. Edilul ar fi urmat să primească un comision - 13 la sută din veniturile companiei, dar Chirtoacă se declară nevinovat.
Ulterior, Chirtoacă a fost plasat în arest la domiciliu, măsură care a fost ridicată săptămâna trecută, când Judecătoria Chişinău a decis plasarea acestuia sub control judiciar pentru următoarele 30 de zile.
Chirtoacă a fost suspendat din funcţia de primar al Chişinăului în 28 iulie, pe durata anchetei, printr-o decizie a instanţei. În locul acestuia a fost desemnată de către Consiliul Municipal, ca primar interimar, Silvia Radu, care în 2016 a candidat ca independent la funcţia de preşedinte al Republicii Moldova în calitate de independent.