Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


NATO ia "măsuri disciplinare" după "incidentele" care l-au ofensat pe Erdogan

nato_1.png

Martin Schulz critică deschis poziția cancelarului Angela Merkel
Martin Schulz critică deschis poziția cancelarului Angela Merkel
Sursa imaginii: 
Wikimedia Commons

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, l-a informat personal pe președintele turc, Recep Tayyip Erdogan, că au fost luate 'măsuri disciplinare' împotriva unei persoane care l-a prezentat drept inamic în timpul unui exercițiu al Alianței în Norvegia.

Conform agenției de presă de stat turce Anadolu, nemulțumirea a fost produsă de două evenimente din timpul unor exerciții menite a testa structura Comandamentului NATO, bazate pe simulări pe calculator, care s-au încheiat vineri.

In cadrul acestor evenimente a fost prezentat document cu lideri inamici  în care ar fi fost inclus un portret al lui Atatürk, iar paralele în timpul unei discuții virtuale care făcea parte din simulări ar fi fost creat un cont cu numele lui Erdogan, prezentat drept un lider "care colaborează strâns cu inamicul".

Șeful NATO a cerut scuze încă de vineri Turciei, a doua armată a Alianței după cea a SUA, pentru "ofensa cauzată" de incidentul în urma cărora Erdogan a ordonat retragerea soldaților turci din exercițiul din Norvegia.

Într-o convorbire telefonică avută sâmbătă cu liderul turc, Stoltenberg "și-a reiterat scuzele pentru incidentele care s-au produs în timpul unui exercițiu al NATO din această săptămână", a precizat un responsabil al Alianței, într-un comunicat consultat duminică de AFP.

Stoltenberg l-a anunțat pe Erdogan "că au fost luate măsuri disciplinare împotriva persoane vizate și au fost aplicate proceduri pentru a se evita orice incident de acest fel în viitor", a adăugat oficialul NATO citat.

Stoltenberg a acuzat "acțiunile individuale ale unei persoane, care nu reflectă opiniile NATO" și a subliniat că respectiva persoană nu provenea din rândurile Alianței, ci fusese angajată de armata norvegiană.

Ministrul norvegian al Apărării, Frank Bakke-Jensen, a afirmat la rândul său că "regretă incidentul".

Aceste "incidente" survin pe fondul tensiunilor dintre Ankara și unii dintre partenerii săi cheie din cadrul NATO, cum ar fi SUA și Germania, și în contextul apropierii dintre Turcia și Rusia.