Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Chișinău: Încălcări semnalate de observatori la referendumul anti-Chirtoacă

La Chișinău se desfășoară, duminică, referendumul local pentru revocarea din funcție a primarului general, Dorin Chirtoacă. Plebiscitul de la Chișinău este monitorizat de 494 de observatori naționali și internaționali.

Potrivit Asociației Promo-Lex, care a delegat 307 observatori în secțiile de vot din capitală, au fost semnalate mai multe încălcări cum ar fi: secții de vot deschise cu întârziere, prezența materialelor de publicitate, afișelor, panourilor electorale din raza secției de votare. De asemenea, mai multe urne de vot nu au fost sigilate, potrivit procedurilor legale. Sigiliile fie au fost rupte, deteriorate sau lipseau. Unele buletine de vot au fost fotografiate, un lucru nepermis.

De la primele ore ale dimineții, la birourile electorale au ajuns să voteze, cum era de așteptat, mai mulți bătrâni, vorbitori de rusă, dar și reprezentanți ai Partidului Socialiștilor, formațiune care a inițiat referendumul. Și-a exprimat opțiunea de vot și președintele pro-rus, Igor Dodon. Înainte însă de a primi buletinul de vot, a fost pus într-o situație jenantă. Atunci când a fost întrebat de reprezentantul secției de votare în ce limbă își dorește buletinul de vot, româna sau rusă, Dodon a răspuns: ”limba moldovenească”. Răspunsul reprezentantei biroului nu a întârziat să apară. ”Avem buletine doar în limba română și rusă”.

După ce și-a exercitat votul, președintele pro-rus, Igor Dodon a declarat că ”ceea ce este important că prin acest plebiscit a fost oferită posibilitatea locuitorilor capitalei să voteze pentru o schimbare în Chișinău”.

Faptul că referendumul se desfășoară este un succes. Acest lucru se întâmplă pentru prima dată în 26 de ani. Toți suntem diferiți și fiecare are propriile viziuni politice. Astăzi ne unește un singur lucru - dragostea pentru oraș. Oricine dorește ca în oraș să fie ordine, ca orașul să fie mai curat, ca municipiul să devină mai confortabil pentru oamenii de toate vârstele, are posibilitatea să pledeze pentru acest lucru în cadrul referendumului. Acum decizia aparține fiecărui chișinăuian”, a declarat Dodon.

Mai multe partide politice de la Chișinău printre care Partidul Democrat, Partidul Liberal, Partidul Acțiune și Solidaritate, Partidul Unității Naționale au îndemnat locuitorii capitalei să nu iasă la plebiscit. 

Pentru ca Dorin Chirtoacă să fie demis este nevoie de votul a 163.570 de alegători. De fapt, tot atâția alegători au votat pentru Dorin Chirtoacă în turul II al alegerilor locale din vara anului 2015. Pentru a fi declarat valid, la referendum trebuie să participe cel puțin 1/3 dintre alegători - respectiv 216.733 de alegători din numărul total de 650201 de alegători din municipiul Chișinău înscriși în Registrul de Stat al Alegătorilor.

Dacă primarul general este demis în urma referendumului, urmează să aibă loc alegeri anticipate, în primăvară, pentru a desemna un nou conducător al orașului. Dacă plebiscitul eșuează, primarul interimar actual ar putea conduce primăria până în 2019, la următoarele alegeri locale ordinare. Între timp, va avea loc procesul de judecată a lui Dorin Chirtoacă.

În prezent, municipiul Chișinău este condus de un primar interimar, propus de Partidul Democrat, susțin unii experți moldoveni. Este vorba despre Silvia Radu, fosta administratoare a companiei ”Red Union Fenosa”. Anul trecut a fost candidat independent la funcția de președinte al R.Moldova, iar în urma primului tur de scrutin, Radu a acumulat 0,35 la sută din sufragii, ceea ce ar însemna aproape 1500 de voturi.

441