Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Referendumul pentru revocarea primarului din Chişinău nu poate fi validat

dorin_chirtoaca_primarul_chisinaului_despre_expulzarea_lui_george_simion.jpg

Primarul suspendat al Chişinăului, Dorin Chirtoacă, nu a putut fi revocat prin referendum din cauza prezenței scăzute la urne
Primarul suspendat al Chişinăului, Dorin Chirtoacă, nu a putut fi revocat prin referendum din cauza prezenței scăzute la urne
Sursa imaginii: 
Facebook

Referendumul pentru revocarea primarului din Chişinău, Dorin Chirtoacă, a eşuat din cauza prezenţei scăzute la vot, de 17,5 la sută. Pentru ca referendumul să fie validat, la urne trebuia să se prezinte cel puţin 33% dintre cele peste 640.000 de persoane cu drept de vot.

ACTUALIZARE 3: ”Sentimentul de bucurie vine și cu un gust amar. Atât arestarea, cât și suspendarea mea, sunt ilegale. Au spus-o si europenii. Toata această aventură cu dosarele penale, cu referendumul va constitui un precedent și în exterior. Azi primăria este condusă de persoane neautorizate. Acest referendum si-a dorit sa fie o bataie de joc si pentru Igor Dodon”, a declarat primarul suspendat, Dorin Chirtoaca, în cadrul unui briefing, după închiderea secțiilor de vot.

ACTUALIZARE 2: Duminică seară, are loc un protest spontan, la sediul PSRM, organizat de Organizatia Onoare, Demnitate și Patrie - ODIP, Organizația Tineret a Partidului Liberal și societatea civilă. Oamenii, care au venit cu drapele ale R.Moldova si UE, sunt nemultumiti ca socialistii au cheltuit in jur de 450 de mii de euro pentru organizarea plebiscitului eșuat. Se scandează: "Jos Hoții".

ACTUALIZARE 1: Fostul presedinte al Curtii Constitutionale, Alexandru Tanase, pe Facebook: "Spectacolul s-a încheiat. Eșecul referendumului este prima înfrângere politica majora a lui Dodon dupa alegerile din 2016. Totalul “referendumului” este următorul: 9 milioane de lei din bani publici, (alte zeci de milioane de lei din surse obscure folosite de Dodon&Co pentru referendum) - aruncați pe apa sâmbetei. O seara bună Moldova!".

................................................................................

Potrivit datelor preliminare, până la închiderea celor 307 secţii de votare, la ora 21.00, au mers la urne 110.500 de alegători, adică 17,5% din numărul cetăţenilor cu drept de vot. Pentru validarea referendumului era necesar să voteze 33,3% din alegători.

Dorin Chirtoacă a fost reţinut de procurori în 25 mai pentru trafic de influenţă şi corupere pasivă în dosarul parcărilor cu plată din Chişinău. Potrivit CNA, el i-ar fi dat indicaţii viceprimarului Nistor Grozavu să semneze contractul cu firma câştigătoare a licitaţiei fără avizul Consiliului Municipal. Edilul ar fi urmat să primească un comision - 13 la sută din veniturile companiei, dar Chirtoacă se declară nevinovat.

Ulterior, Chirtoacă a fost plasat în arest la domiciliu, măsură care a fost ridicată săptămâna trecută, când Judecătoria Chişinău a decis plasarea acestuia sub control judiciar pentru următoarele 30 de zile.

Chirtoacă a fost suspendat din funcţia de primar al Chişinăului în 28 iulie, pe durata anchetei, printr-o decizie a instanţei. În locul acestuia a fost desemnată de către Consiliul Municipal, ca primar interimar, Silvia Radu, care în 2016 a candidat ca independent la funcţia de preşedinte al Republicii Moldova.