
Politică
Reacții după referendumul eșuat de la Chișinău
poza_chirtoaca.jpg

Rezultatele finale ale referendumului eșuat arătă că în urma procesării a 100% din procesele verbale, pentru demiterea primarului general al capitalei au votat peste 93 mii de persoane, adică 87 la sută, iar contra demiterii au votat aproape 14 mii de persoane, ceea ce constituie in jur de 13 la suta.
PSRM – ”Capitala ajunge în mâinile Partidului Democrat”
La scurt timp, după închiderea celor 307 birouri electorale, reacțiile politicienilor moldoveni nu au întârziat să apară. Președintele grupului Partidului Socialiștilor în Consiliul municipal Chișinău, Ion Ceban le-a mulțumit, pentru început, celor care au ieșit la vot, menționând că trebuie respectată și poziția celor care nu au mers la referendum. ”Este părerea lor și ei au acest drept”. Potrivit lui Ceban, acum capitala ajunge în mâinile Partidului Democrat și a lui Vladimir Plahotniuc, iar vina este în întregime a Maiei Sandu, liderul Partidului Acțiune și Solidaritate.
Maia Sandu: ”Referendumul - un vot de blam pe care locuitorii l-au dat regimului oligarhic Plahotniuc-Dodon”
La rândul său, Maia Sandu califică referendumul ”un vot de blam pe care locuitorii Chişinăului l-au dat regimului oligarhic Plahotniuc-Dodon”. Liderul PAS susține că după ce justiţia subordonată PD-ului a permis acest scrutin de târguială, PSRM a arătat întregii lumi că este un partid izolat, cu care nimeni nu doreşte să conlucreze, în afara PD-ului, singurul lor partener de nădejde. Eşecul referendumului arată că oamenii s-au săturat de minciuni, de falsuri şi de jocuri murdare. Avem primul semnal că până și alegătorii acestor două partide încep să înţeleagă cât de nocivă este această clasă politică”.
”Chișinăul are nevoie de un primar competent, pe care locuitorii capitalei îl merită și îl așteaptă de mult timp. Odată cu schimbarea puterii, cu plecarea legiuitorilor corupți, vom face ordine în capitală, prin schimbarea deplină a CMC-ului și a primarului”, a scris Maia Sandu pe pagina sa de Facebook.
Dorin Chirtoacă: ”Sentimentul de bucurie vine și cu un gust amar”
” Toata această aventură cu dosarele penale, cu referendumul va constitui un precedent și în exterior. Sentimentul de bucurie vine și cu un gust amar. Atât arestarea, cât și suspendarea mea, sunt ilegale. Au spus-o și europenii. Azi primăria este condusă de persoane neautorizate. Acest referendum și-a dorit să fie o bătaie de joc si pentru Igor Dodon”, a menționat Dorin Chirtoacă, în cadrul unui briefing, după închiderea secțiilor de vot.
Partidul Democrat: ”Rezultatele referendumului, o uriașă înfrângere pentru PSRM
Partidul Democrat din Moldova consideră că rezultatele referendumului pentru demiterea primarului general al Chişinăului ”nu reprezintă o victorie pentru nimeni, dar indică o uriaşă înfrângere pentru partidele de stânga, în special pentru PSRM, care a iniţiat referendumul, un semnal că populismul nu prinde la cetăţeniicapitalei”. ”PDM, ca principal partid de guvernare, este gata să se implice şi să sprijine conducerea Primăriei Chişinău, indiferent dacă este una interimară sau va lua sfârşit acest interimat”, se arată într-o declarație a Partidului Democrat.
Democrații au lansat un apel colegilor din Consiliul Municipal Chișinău să-şi reia neîntârziat activitatea, ”să activeze în beneficiul oamenilor, să lase la o parte luptele politice şi să elaboreze un plan rapid de scoatere a Primăriei Chişinău din criza în care se află de mai multe luni”.
Traian Băsescu: ”Dodon a ratat lamentabil”
Și fostul președinte al României, Traian Băsescu a avut o reacție după închiderea secțiilor de vot de la Chișinău. ”Domnul Preşedinte Dodon a ratat lamentabil. Cum este cu referendumul de la Chişinău, domnule Preşedinte Dodon? Vă imaginaţi cu câtă credibilitate aţi rămas în calitate de preşedinte în funcţie?”, l-a întrebat Traian Băsescu pe președintele pro-rus, Igor Dodon, într-o postare pe Facebook.
Comentator: ”Socialiștii vor încerca să transforme eșecul într-o nouă scenă de victimizare”
Solicitat de RFI, comentatorul politic, Dionis Cenușă a subliniat că referendumul a demonstrat că Partidul Socialiștilor din R.Moldova este în incapacitate de a mobiliza eficient populația, în timp ce Partidul Liberal a convins chișinăuienii să stea acasă. Acum, spune comentatorul moldovean, socialiștii vor încerca să transforme eșecul într-o nouă scenă de victimizare, insistând pe ideea că boicotul promovat de opoziția neparlamentară, în frunte cu Maia Sandu, este cauza eșecului. Cei mai mari câștigători sunt democrații, care reușesc să țină socialiștii departe de șefia primăriei, dar și să lovească în imaginea Maiei Sandu, care este asociată cu Vladimir Plahotniuc”.
În prezent, municipiul Chișinău este condus de un primar interimar. Este vorba despre Silvia Radu, fosta administratoare a companiei ”Red Union Fenosa”. Anul trecut a fost candidat independent la funcția de președinte al R.Moldova, iar în urma primului tur de scrutin, Radu a acumulat 0,35 la sută din sufragii, ceea ce ar însemna aproape 1500 de voturi.
Dorin Chirtoacă, ales în 2015, pentru un al treilea mandat la primăria capitalei, este suspendat de mai bine de cinci luni din funcție. La sfârșitul lunii mai, el a fost reținut fiind suspectat de trafic de influență și corupere pasivă. Chirtoacă pledează nevinovat.
Comentatorul Dionis Cenușă consideră că ”democrații au mizat că referendumul socialiștilor va pica și respectiv Chirtoacă va fi cercetat în continuare în procesul de judecată, un scenariu ideal până cel puțin la alegerile parlamentare din noiembrie 2018. Astfel, Silvia Radu va fi în situația de a deține interimatul pe perioada campaniei electorale din 2018 și va încerca să facă schimbări calitative în gestionarea capitalei. Indiferent de proximitatea politică de Vladimir Plahotniuc, orice mică îmbunătățire estetică a imaginii Chișinăului va a avea efecte benefice pentru democrați”, conchide la RFI, analistul moldovean, Dionis Cenușă.