
Politică
Pagina de istorie: Pactul de Familie prin care Ferdinand a devenit Principe Moștenitor al României
ferdinand.jpg

În 1880, România era un stat tânăr, a cărui independență fusese recunoscută de mai puțin de doi ani, la capătul unui război în care armata română, comandată strălucit de Principele Carol I, luptase alături de cea rusă contra celei otomane și avusese mai multe victorii importante.
Carol I devenise Principe Domnitor din 1866. Însă principele României era lipsit de moștenitori. Unicul său copil, Principesa Maria a României, murise în 1874, la doar patru ani. Astfel că, în vara anului 1880, Principele Domnitor Carol I a efectuat o călătorie în Germania, în care s-a sfătuit cu tatăl său, Principele Carol-Anton de Hohenzollern-Sigmaringen, cu Împăratul Wilhelm I, în calitate de șef al Familiei Imperiale de Hohenzollern, și cu cancelarul Otto von Bismarck.
Ca urmare a discuțiilor purtate, în 21 noiembrie 1880, a fost încheiat așa-numitul Pact de Familie, prin intermediul căruia fratele mai mare al lui Carol I, Principele Leopold, împreună cu fiul său mai mare, renunțau la succesiunea la Coroana României, iar cel de-al doilea fiul al Principelui Leopold era proclamat Principe Moștenitor al României.
Era vorba de un oarecare adolescent de 14 ani, Ferdinand. Câteva săptămâni mai târziu, Parlamentul României aproba Pactul de Familie și desemnarea lui Ferdinand drept Principe de Coroană.
Noul Principe Moștenitor a venit prima oară în România un an mai târziu și a participat la festivitățile care au marcat proclamarea ca Rege a unchiului său. Principele Moștenitor Ferdinand s-a stabilit în România abia după ce și-a finalizat studiile liceale la Dusseldorf și cele universitare la Tubingen și Leipzig, apoi Școala Militară din Kassel.
În 1893, s-a căsătorit cu Principesa Maria de Saxa-Coburg și Gotha. Ferdinand a condus Armata Română în calitate de Principe Moștenitor în Cel de-al Doilea Război Balcanic, în 1913, în urma căruia România a dobândit Cadrilaterul. Apoi, în calitate de Rege, în perioada 1916 - 1918, a condus Armata Română în Primul Război Mondial, în urma căruia România a obținut Transilvania, Banatul, Crișana, Maramureșul, Bucovina și Basarabia și apoi în războiul contra Ungariei din 1919, când Armata Regală Română a ocupat Budapesta, a desființat Republica Sovietică Ungară și a readus ordinea în Europa Centrală.
Regele Ferdinand I, care a venit la tron în 1914, a rămas în istorie cu numele de Ferdinand cel Loial.
Rămâneţi alături de noi la pagina de istorie pentru a afla poveşti din trecut, dar şi pentru că presa de azi este ciorna istoriei de mâine.
Ascultați rubrica ”Pagina de istorie” în fiecare zi, de luni până vineri, dimineața de la 8.30 și de la 9.55 și după amiaza de la 17.20, numai la RFI România
Toate edițiile rubricii Pagina de Istorie: http://www.rfi.ro/tag/pagina-de-istorie