Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Preda: Dosarul Bucureştiului pentru găzduirea Agenţiei Medicamentului avea o lacună serioasă

România a propus pentru găzduirea Agenţiei Europene a Medicamentului o clădire neterminată şi plasată într-o zonă unde nu prea are foarte multă lume chef să meargă. Declaraţia a fost făcută la RFI de europarlamentarul Cristian Preda (PPE), care crede că românii vor putea găzdui sediul unei instituţii europene importante, dacă vor începe să se perceapă cu adevărat ca europeni.

De ce a pierdut Bucureştiul cursa pentru găzduirea Agenţiei Europene a Medicamentului în favoarea Amsterdamului? Cristian Preda crede că „există o cauză de ordin mai general şi una care e legată direct de dosarul prezentat de Bucureşti. Cauza mai generală e aceea că în ultimii ani s-a născut o neîncredere în Estul Europei, în general. Din păcate, reacţiile anti-Bruxelles care au venit din toate capitalele ţărilor de la Vişegrad, ca şi de la Bucureşti, au creat percepţia potrivit căreia Estul nu prea vrea să fie integrat, nu prea vrea să fie împreună cu ceilalţi europeni. Cauza specifică, să zic aşa, e legată de dosarul prezentat de Bucureşti, care avea o lacună foarte serioasă şi anume clădirea care a fost propusă era o clădire neterminată şi plasată într-o zonă unde nu prea are foarte multă lume chef să meargă. N-am auzit vreun turist care să vină în Bucureşti şi care să meargă să se plimbe în Pipera, printre blocurile alea de birouri de acolo. Deci nu era chiar cea mai sănătoasă opţiune”.

„Şi eu şi ceilalţi parlamentari europeni din România am sprijinit candidatura Bucureştiului, dar era clar că atunci când propui o clădire neterminată, nu iei în serios dosarul, nu-ţi propui să câştigi. E ca şi cum ai invita nişte oameni la o întâlnire, într-o casă care nu e terminată şi le spui: aduceţi voi zugravii! Nu era ceva care să se lege”, spune eurodeputatul.

Ce şanse are România să obţină găzduirea unei instituţii europene importante, pe viitor? Cristian Preda apreciază că „există această şansă, dacă începem să ne percepem cu adevărat ca europeni, pentru că noi oscilăm: ba suntem de părere că suntem discriminaţi, aruncaţi la margine, nesemnificativi, neluaţi în seamă, ba ni se pare că suntem buricul Pământului şi că ar trebui să dictăm. Între aceste două extreme, cred că există o atitudine moderată, tolerantă, înţelegătoare faţă de ceilalţi, cooperantă. Atunci când vom îmbrăţişa această atitudine, cred că vom fi mai credibili (...). Nu-i un lucru peste puterile Bucureştiului, dar trebuie găsit un loc frumos, un loc care să fie deja amenajat, trebuie să oferi nişte avantaje, trebuie să te pui în lumină cu ce ai mai bun. Nu poţi să-i trimiţi pe oameni într-o periferie, unde n-ai nici trotuare, că în Pipera, dacă ajungi, trebuie să ai multă răbdare, că-i o aglomeraţie infernală, trebuie să ai neapărat maşină, ca pieton eşti clar dezavantajat”.

 
Cristian Preda, despre Agenţia Europeană a Medicamentului