Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Stelian Tănase la RFI: Dragnea, cu spatele la zid. "Cronica unei morți anunțate"

Liderul PSD Liviu Dragnea va fi eliminat, în plan politic, de propriul partid, încă dinainte ca justiția să se pronunțe în dosarul Tel Drum, crede politologul Stelian Tănase.  Experința din alte state arată că un  dosar venit pe linia OLAF e dus rapid la capăt de instanțele naționale, iar PSD-ul e în situația în care trebuie să se replieze de urgență. Liviu Dragnea nu are capacitatea să scoată lumea în stradă; în schimb, e posibilă accelerarea unor modificări legislative de impact, susține, la RFI, Stelian Tănase.

S.T.:  (…)  Dragnea este acum cu spatele la zid  și nu-mi dau seam ace s-ar putea întâmpla să evite tribunalul și o sentință.

Rep.: Debarcarea domnului Dragnea, politică, din partid, s-ar putea produce mai devreme?

S.T.: Situația generează în PSD ca în romanul lui Marquez, Cronica unei morți anunțate: este clar că el va pierde și mai multă autoritate și că e un perdant. Un looser. Și partidul și liderul său. Vor trebui să se replieze repede. Și cum e un partid zdravăn și care a avut întotdeauna instincte carnasiere foarte puternice de a-și lichida liderii de care nu mai are nevoie, cred că în 2018, dacă lucurile merg normal, Dragnea va fi eliminat, înainte să existe o sentință. Pentru că e o chestiune politică. PSD trebuie să se reamenajeze pentru alegeri.  (…) Grupul Dragnea din PSD va face o fugă înainte. Vor grăbi procedurile, vor încerca să treacă niște legi. Și în situația în care Dragnea va fi alungat de partid să aibă o anumită protecție. Și aici nu e vorba numai de Dragnea: și în Opoziție sunt foarte mulți oameni care au probleme cu justiția și care au nevoie de aceste legi. (…) 

Ascultă AICI interviul integral: