Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Ambasadorul României la Chișinău la RFI:”R.Moldova are șansa să redevină un campion al Parteneriatului Estic”

daniel-ionita.jpg

Daniel Ioniță
Ambasadorul României în R.Moldova, Daniel Ioniță

”Republica Moldova trebuie să profite din plin de conjunctura existentă, având o foarte bună șansă să demonstreze că are capacitatea să redevină un campion al Parteneriatului Estic. Această performanță poate fi obținută doar prin seriozitate, prin muncă și prin angajament”. Declarația a fost făcută într-un interviu în exclusivitate la RFI de ambasadorul României în R.Moldova, Daniel Ioniță, înainte de cel de-al 5-lea Summit al Parteneriatului Estic de la Bruxelles, din 24 noiembrie.

Sunt convins că rezultatele acestui eveniment important vor putea fi citite cel puțin într-o cheie de interpretare dublă. Unii vor fi foarte mulțumiți, alții vor fi poate motivați de ceea ce se spune acolo, să continue calea apropierii de Uniunea Europeană. Dacă vorbim de R.Moldova, sunt domenii unde au fost înregistrate progrese importante și sunt domenii unde și în continuare este nevoie de progrese tocmai pentru a credibiliza și mai mult parcursul european, și tocmai pentru a oferi tuturor acea încredere, fără de care nu poți să construiești un edificiu durabil”, afirmă la RFI ambasadorul României în R.Moldova, Daniel Ioniță.

Problemele sensibile sunt foarte cunoscute, spre exemplu lupta împotriva corupției, e nevoie de o justiție corectă. Cu toții trebuie să fim conștienți, inclusiv partenerii de dezvoltare, dar și cetățenii R.Moldova că lucrurile aici nu se întâmplă peste noapte. Este nevoie de timp, este nevoie de răbdare, este nevoie ca legile foarte bune care au fost adoptate, să poată fi implementate. Or, pentru asta ai nevoie nu doar de proceduri, dar ai nevoie și de oameni care să fie în măsură să-și asume responsabil aceste sarcini. O justiție fără oameni nu poate fi făcută, chiar dacă am dori noi să vorbim despre aceste lucruri. Aceste eforturi pot fi credibile doar  pentru o perioadă mai lungă de timp”, consideră diplomatul de la București.

În opinia ambasadorului, este nevoie de o comunicare mai eficientă cu cetățenii astfel încât aceștia să înțeleagă mai bine tot ceea ce se întâmplă în R.Moldova. ”Ar trebui găsite poate acele cuvinte potrivite care să ajungă și la inima, și la mintea cetățenilor. Este simplu să comunici niște cifre, dar la modul practic, oamenii au nevoie de pâine pe masă, nu de cifre. Aici, autoritățile centrale au de lucrat. Poate și partenerii internaționali ar trebui să fie mai prezenți și mai vocali, inclusiv România. Totodată, cred că ar trebui conștientizate beneficiile apropierii de Uniunea Europeană, să fie conștientizate pe deplin de toți cetățenii R.Moldova”.

Cred că în R.Moldova prea devreme nu se realizează cât de importanți sunt pașii, făcuți în Moldova în ultimii ani. Cetățenii moldoveni pot să călătorească fără vize în spațiul Uniunii Europene. În urmă cu cinci ani de zile, acesta era doar un vis. Acum, această realitate o iei ca pe o normalitate. Și un alt exemplu ar fi exporturile. Acestea merg în mare parte în spațiul european. De pe urma acestor exporturi evident a crescut și economia R.Moldova. Să fim înțeleși, R.Moldova exportă mai mult în UE comparativ cu cât importă Uniunea Europeană. În primul rând, R.Moldova are nevoie de spațiul UE și nu invers”, precizează Daniel Ioniță.

Întrebat ce ar putea face autoritățile de la Chișinău pentru a îmbunătăți imaginea R.Moldova pe plan extern, ambasadorul României la Chișinău a declarat: ”Sunt instrumente în mâna exclusiv a autorităților și aceste instrumente au legătură cu angajamentele asumate - Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană, prevederile Acordului de Liber Schimb între UE și R.Moldova, agenda de reforme care decurge din cele două și totodată agenda de reforme care reprezintă, pe de o parte, programul de lucru  al Parlamentului, pe de altă parte, instrumentul prin care Guvernul poate să asigure o guvernare stabilă”.

În alt context, referindu-se la declarația ambasadorului rus la București, Valeri Kuzmin, potrivit căreia, România și Republica Moldova pot alege calea referendumului, după modelul din Crimeei, dacă vor unire, Daniel Ioniță a subliniat că poate să vorbească strict de politică oficială a României, vis-a-vis de R.Moldova, ”care evident se referă tot la unire, dar la unirea eforturilor pentru susținerea parcursului european al R.Moldova. ”Este un obiectiv strategic în care România crede cu tărie și este un obiectiv strategic care presupune, pe de o parte, continuarea reformelor și îmbunătățirea performanțelor autorităților de la Chișinău. Pe de altă parte, susținerea la nivel european a acestor eforturi, prin manifestări și acțiuni susținute de lobby”.

L-am mai întrebat pe ambasadorul României la Chișinău cum ar putea autoritățile recâștiga încrederea cetățenilor, care astăzi sunt gata să voteze pentru partide de stânga și un președinte pro-rus. ”Oamenii, într-adevăr, unii dintre ei au fost dezamăgiți, în primul rând pentru o performanță nu tocmai strălucită a celor care ocupat vremelnic diverse funcții. Evident că au tendința să sancționeze contraperformanța, inclusiv prin vot, nu doar prin proteste. Cetățenii R.Moldova trebuie să decidă. România crede cu tărie în valențele pozitive ale apropierii treptate a R.Moldova de spațiul european și de Uniunea Europeană. România crede cu tărie în necesitatea implementării pe deplin a angajamentelor pe care R.Moldova și le-a asumat prin Acordul de Asociere și de Liber Schimb. Prin astfel de instrumente, pe de o parte, R.Moldova își poate exporta produsele către o piață bogată și extrem de interesantă, din punct de vedere al prețurilor. Pe de altă parte, poate beneficia de susținerea, fără rezerve, din partea Occidentului în domenii unde se mai așteaptă din partea cetățenilor o performanță îmbunătățită”, conchide la RFI, ambasadorul României în R.Moldova, Daniel Ioniță.     

Șefii de stat sau guvern din ţările membre ale Uniunii Europene, dar şi din Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Georgia, Republica Moldova, Ucraina urmează să evalueze la Bruxelles, ”ceea ce s-a realizat de la ultimul summit de la Riga în 2015, concentrându-se asupra beneficiilor tangibile oferite cetățenilor celor șase țări ale Parteneriatului Estic”. Totodată, oficialii din statele membre ale UE și ai celor șase țări din Parteneriatului Estic vor discuta cooperarea viitoare. 

Un interviu realizat de Valeria Vițu, corespondent RFI la Chișinău