Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Liviu Pleşoianu (PSD) la RFI: Ar trebui discutat despre suspendarea lui Iohannis

Liviu Plesoianu Frans Timmermans Bruxelles.jpg

Liviu Pleşoianu lansează critici la adresa Bruxellesului (Sursa foto: Facebook/Liviu Pleşoianu)
Liviu Pleşoianu lansează critici la adresa Bruxellesului (Sursa foto: Facebook/Liviu Pleşoianu)

Suspendarea preşedintelui Klaus Iohannis ar trebui discutată în PSD, dacă ministrul Tudorel Toader solicită revocarea din funcţie a Codruţei Kovesi, iar şeful statului se opune. Declaraţia a fost făcută la RFI de către deputatul PSD Liviu Pleşoianu, care acuză o parte a presei că duce în derizoriu ideea de stat paralel.

Solicitat să explice exact ce este „statul paralel” în viziunea PSD, Liviu Pleşoianu a răspuns: „Eu prefer să vorbesc despre noua Securitate, asta ca să mai aducem un termen în discuţie. Eu pot să vă spun la cine mă refer eu. Eu mă refer de exemplu la sufrageria domnului Oprea. Sunt în comisia care se ocupă de investigarea modului în care s-au desfăşurat alegerile din 2009. În perioada asta, am observat că e aşa, un fel de ordin de zi pe unitate, pentru a se duce în derizoriu, într-o anumită zonă a presei, pe care eu nu mă sfiesc s-o numesc presă de propagandă, se duce în derizoriu această idee de stat paralel”.

Deputatul PSD crede că partidul său nu luptă cum trebuie cu statul paralel: „Am o problemă cu lupta împotriva acestui stat paralel, în ideea că ea nu se desfăşoară aşa cum ar trebui. În momentul în care ai câştigat cu un scor fabulos pentru Europa, nu numai pentru România, nu poţi să vii să te plângi de statul paralel. Aici chiar am o problemă. Ai pârghiile parlamentare la dispoziţie. Este adevărat, modificările legilor justiţiei sunt în curs în Parlament, în aceste zile, dar a trecut totuşi un an de zile de la alegeri şi eu am o problemă cu asta. Se întâmplă lucrurile foarte–foarte lent, din punctul meu de vedere”.

 

Preşedintele Klaus Iohannis, suspendat?

 

Întrebat dacă în opinia sa, ca parlamentar PSD, ar trebui să se discute în partid despre suspendarea preşedintelui Klaus Iohannis, Liviu Pleşoianu a răspuns: „În opinia mea, da, dar în următoarele două speţe. Prima: cea legată de articolul din Constituţia României, care spune că preşedintele trebuie să fie mediator în societate. Or în momentul în care un preşedinte iese în geacă roşie pe stradă, instigând, incitând la proteste menite să dărâme un Guvern, că despre asta a fost vorba şi nu despre altceva, atunci acel preşedinte nu-şi mai exercită rolul constituţional de mediator (...). Acum, suntem în faţa unei posibile noi speţe: dacă domnul Tudorel Toader solicită revocarea din funcţie a doamnei Kovesi şi o face inclusiv în baza faptului că doamna Kovesi a încălcat Constituţia şi nu a respectat deciziile CCR, inclusiv ultima, publicată acum o săptămână în Monitorul Oficial, care o vizează direct, deci dacă domnul Tudorel Toader trimite cererea de revocare pe masa domnului Iohannis, iar domnul Iohannis o rupe în bucăţele şi spune că totul e în regulă cu doamna Kovesi, atunci iar există un temei de suspendare, pentru că tot Constituţia spune că întâiul garant al respectării Constituţiei trebuie să fie însuşi preşedintele României. Or dacă preşedintele României spune că este în regulă ca cineva, oricine ar fi, doamna Kovesi, doamna Popescu, doamna Ionescu, dacă este în regulă ca cineva să încalce Constituţia şi deciziile CCR, înseamnă că-şi asumă aceste încălcări şi nu-şi mai respectă rolul la care-l obligă Constituţia. Acesta fără doar şi poate e temei de suspendare, după părerea mea”.

 
Liviu Pleşoianu, despre aşa-numitul stat paralel