Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Ambasadorul României în RM la RFI: ”Invitația adresată lui Klaus Iohannis de a vizita Chișinăul se află în analiza autorităților române”

dodon.jpg

Ambasadorul României în R.Moldova Daniel Ioniță și președintele moldovean Igor Dodon
Image source: 
www.presedinte.md

Ambasadorul României în R.Moldova, Daniel Ioniță spune la RFI că invitația lui Igor Dodon, adresată președintelui României, Klaus Iohannis de a vizita Chișinăul, a fost transmisă la București. Totodată, diplomatul român s-a arătat surprins că invitația a fost făcută publică în condițiile în care ”ar fi trebuit să-și urmeze calea sa diplomatică”.

”Invitația adresată președintelui României, Klaus Iohannis este în analiza autorităților române competente. Când vom avea un răspuns, vom comunica potrivit uzanțelor diplomatice. Vă pot spune, însă, că între cele două Guverne și două Parlamente ale României și R.Moldova există o cooperare extinsă. Au fost întâlniri, inclusiv la nivelul comisiilor parlamentare specializate în procesul de integrare europeană. Totodată, ansamblul cooperării dintre România și R.Moldova este unul extins. Ceea ce ni s-a părut nouă și cred că este puțin neuzual să faci publică o invitație care de fapt ar fi trebuit să-și urmeze calea sa diplomatică”, a subliniat Daniel Ioniță.

Amintim, la sfârșitul lunii octombrie, în cadrul unei întrevederi cu ambasadorul României în R.Moldova, președintele prorus, Igor Dodon i-a adresat o invitație lui Klaus Iohannis de a vizita R.Moldova. Dodon declara atunci că între cei doi șefi de stat ”trebuie să fie închegată o comunicare responsabilă și constructivă”. ”Mizez pe faptul că președintele României este deschis să accepte un dialog la Chișinău, în orice perioadă comodă pentru dumnealui”, a spus Dodon.

 

O nouă ședința comună a Guvernelor din României și R.Moldova, la începutul anului viitor

În alt context, ambasadorul României a vorbit la RFI și despre viitoare ședință a Guvernelor României și R.Moldova. ”Pe baza rezultatelor foarte bune acumulate până acum și pe baza a ceea ce urmează să mai adunăm, vom avea ședința comună la începutul anului viitor. Agenda va conține tot ceea ce înseamnă cooperare extinsă între România și R.Moldova”, a precizat diplomatul român.

În ce măsură va continua susținerea financiară din partea României pentru realizarea programelor și proiectelor, l-am întrebat pe Daniel Ioniță. ”Pe de o parte, este vorba despre un acord de 100 mln de euro, din care au fost deja cheltuite sume consistente. Spre exemplu, programul, care este deja cunoscut, de renovarea a instituțiilor preșcolare. Dar din acel program nerambursabil au fost renovate și unități spitalicești și totodată, au fost alocate fonduri necesare pentru cumpărarea celor aproape 200 microbuze școlare tocmai pentru a asigura un lucru esențial, accesul la educație. În al doilea rând, există acordul de împrumut rambursabil de 150 mln de euro, care practic este finalizat. Vorbim și despre proiectele pe care România le-a susținut și le susține în continuare, prin intermediul asistenței oficiale pentru dezvoltare”.

”De-a lungul timpului, multe milioane au fost alocate R.Moldova pentru proiecte sectoriale. Vă dau un exemplu, doar pentru conservarea patrimoniului cultural, acum trei ani, Guvernul României a alocat 2,8 mln euro, care au fost folosite pentru renovarea Muzeului Național de Artă, pentru renovarea Sălii cu Orgă din Chișinău și pentru construcția Teatrului ”Bogdan Petriceicu Hașdeu” de la Cahul. De asemenea, România a acordat asistența umanitară. Când a fost greu, Guvernul României a oferit familiilor defavorizate ajutor, continua ambasadorul României.

 

”Ne propunem să extindem programul SMURD pe tot teritoriul R.Moldova”

O altă formulă de sprijin financiar despre care vorbește Daniel Ioniță o reprezintă programele operaționale care sunt derulate cu fonduri europene. ”Ne propunem în viitor extinderea altor proiecte. Un exemplu concret în acest sens este extinderea programului SMURD pe întreg teritoriul R.Moldova, proiect amplu, care presupune alocarea unor sume importante de peste 10 mln de euro, de data aceasta bani europeni. Dar cu acești bani europeni putem derula și altfel de proiecte și programe cum ar fi modernizarea punctelor de frontieră la granița dintre România și R.Moldova. Încercăm prin astfel de proiecte să ajungem la cetățeni”.

Programele oferite de România sunt în consonanță cu programele și cu proiectele pe care le derulează în R.Modova alți donatori internaționali, punctează diplomatul român. ”Am vorbit mai devreme de acordul rambursabil de 150 de mln de euro. Acel acord s-a încadrat în contextul mai larg al dialogului pe care R.Moldova l-a avut atât cu Uniunea Europeană, cât și cu FMI. Livrarea primei tranșe a fost condiționată de îndeplinirea unor condiții. Guvernul de la Chișinău le-a îndeplinit. Aceste programe de asistență financiară externă trebuie să fie privite într-o corelare directă cu Acordul pe care și FMI îl derulează în R.Moldova. Totodată, cu toții au în vedere susținerea statului de drept și al parcursului democratic al R.Moldova”.

 

”Ajutorul României pentru R.Moldova, la aceleași cote înalte”

”Ajutorul și sprijinul României vor rămâne la aceleași cote înalte pentru susținerea parcursului european al R.Moldova, atât timp cât R.Moldova va rămâne pe parcursul său de dezvoltare democratică și atâta vreme cât statul de drept și drepturile omului vor fi pe deplin respectate”, a conchis la RFI, Daniel Ioniță, ambasadorul României în R.Moldova.

Ascultă AICI interviul cu ambasadorul României în R.Moldova, E.S. Daniel Ioniță