
Politică
Se înmulțesc tentativele de soluționare a crizei siriene
default.png

Obiectivul reuniunii de la Riad este să se pună pe picioare o delegaţie unită care să reprezinte opoziţia din Siria în cadrul negocierilor ce urmează să fie deschise pe 28 noiembrie la Geneva sub egida ONU. ”Suntem alături de poporul sirian (...), pentru a ajunge la o soluţie dreaptă”, a declarat în deschidere şeful diplomaţiei saudite Adel Al-Jubeir, a cărui ţară i-a susţinut pe rebelii sirieni în ultimii ani. La discuțiile de la Riad ia parte și emisarul ONU pentru Siria Staffan de Mistura care a apreciat că această conferinţă este ”crucială” în relansarea negocierilor de la Geneva şi a anunţat că se va duce joi în Rusia, marele aliat al regimului lui Bashar al-Assad. ”Sunt în continuare optimist, mai ales în acest moment”, a spus el.
Această întâlnire, în Arabia Saudită, a debutat miercuri, în paralel cu un summit, în staţiunea balneară rusă Soci, unde Vladimir Putin s-a întâlnit cu preşedinţii turc Recep Tayyip Erdogan şi iranian Hassan Rohani, cu scopul de a ”acţiona în vederea soluţionării pe termen lung a conflictului” sirian. Cei trei s-au pus de acord asupra organizării unui viitor ”congres” care să reunească, în Rusia, regimul şi opoziţia siriene. ”Preşedinţii Iranului şi Turciei au susţinut iniţiativa unui congres naţional sirian” la Soci, în sud-stul Ruisiei, a declarat Putin după ce s-a întreţinut cu omologii săi turc şi iranian. El a adăugat că organizarea acestui ”congres”, a cărui dată nu a fost încă stabilită, va servi ca un ”stimulent” în vederea soluţionării conflictului în cadrul procesului de pace organizat la Geneva sub egida ONU.
Rusia şi Iranul, aliatele regimului de la Damasc, şi Turcia, susţinătoare a rebelilor, sunt deja mediatorii procesului de la Astana, capitala kazahă, care a permis instituirea a patru ”zone de dezescaladare” în Siria, o iniţiativă urmată de o relativă scădere a intensităţii violenţelor pe teren. Războiul, care s-a soldat cu peste 330.000 de morţi, a luat în ultimele luni o nouă întorsătură după înfrângerile repetate ale grupării jihadiste Statul Islamic. Până în prezent, iniţiativele de pace au eşuat. Principalul obstacol este soarta rezervată preşedintelui Bashar al-Assad, a cărui plecare imediată este reclamată de numeroşi opozanţi însă, în contextul în care regimul şi-a multiplicate victoriile, opoziţia fragmentată nu are altă opţiune decât să-şi unească rândurile, comentează experţi citați de agențiile internaționale de presă. Grupări rebele siriene au fost susţinute de Arabia Saudită şi Qatar, însă există de asemenea Coaliţia Naţională, principala componentă a opoziţiei în exil, cu sediul la Istanbul, dar şi facţiuni instalate la Moscova sau Cairo care sunt considerate ca mai conciliante cu Damascul. Toate acestea ar trebui să ajungă la un numitor comun acum dacă doresc să poată să se impună în fața regimului lui Al Assad, reînviat după victoriile din ultima perioadă.