Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Pagina de istorie: Ceaușescu reales, la al XIV-lea Congres

congres_ceausescu.jpg

Sursa imaginii: 
Facebook / Nicolae Ceausescu

Astăzi se împlinesc 28 de ani de la ultimul congres al Partidului Comunist Român, faimosul Congres al XIV-lea, la care Nicolae Ceaușescu a fost reales, după un scenariu prestabilit. În ciuda realităților din România, cu frigidere goale și frig în case, congresul s-a desfășurat ca și cum această realitate n-ar fi existat. La scurtă vreme după acest congres, Ceaușescu a fost dat jos de la putere, judecat și împușcat.

La 24 noiembrie 1989, al XIV-lea congres PCR îl alegea, cu unanimitate de voturi, din nou, pe Nicolae Ceaușescu secretar general al partidului. Era la putere din 1965.

În prima zi a Congresului al XIV-lea al PCR, Ceauşescu a citit timp de şase ore raportul politic, un document cu 24 de capitole, în care erau prezentate realizările din cincinalul încheiat şi planul pe următorii cinci ani. Discursul a fost întrerupt de ovaţii şi aplauze care au durat 100 de minute.

La capitolul politică externă, Ceauşescu a cerut în premieră anularea Pactului Ribbentrop-Molotov prin care URSS a anexat Basarabia şi nordul Bucovinei. Ceaușescu a vorbit în discusul de la al XIV-lea congres și despre prosperitatea poporului, ca și cum el trăia într-o realitate paralelă: "Consumul alimentar a crescut de la 1.800 de calorii zilnic pe locuitor, în 1950, la circa 3.300 calorii în prezent", afirma Ceauşescu de la tribuna Congresului.

Nimic nu este veșnic. Nimic nu poate să oprească lumea la nivelul actual de dezvoltare al unor țări sau al altora”, spunea Ceaușescu în discursul său.

Această parte din discursul lui Ceaușescu pare să fi fost o premoniție a ceea ce a urmat, la mai puțin de o lună de la realegerea sa. În Europa, la Budapesta, Berlin sau Sofia aveau loc schimbări importante la vîrful partidelor comuniste. La Varșovia exista deja primul guvern necomunist apărut după 1945. Blocul sovietic se prăbușea, iar epoca războiul rece apusese. În decembrie 1989, a venit și rândul României. Însă acest subiect va face obiectul unei alte Pagini de istorie.

 

Rămâneţi alături de noi la pagina de istorie pentru a afla poveşti din trecut, dar şi pentru că presa de azi este ciorna istoriei de mâine.

Ascultați rubrica ”Pagina de istorie” în fiecare zi, de luni până vineri, dimineața de la 8.30 și de la 9.55 și după amiaza de la 17.20, numai la RFI România

Toate edițiile rubricii Pagina de Istorie: http://www.rfi.ro/tag/pagina-de-istorie

 
Rubrica Pagina de istorie din 24 noiembrie 2017