Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Guvernul Cehiei demisionează. Andrej Babis devine premier

babis_cehia.jpg

Andrej Babis este al doilea cel mai bogat om din Cehia, cu o avere estimată la 4 miliarde de euro
Andrej Babis este al doilea cel mai bogat om din Cehia, cu o avere estimată la 4 miliarde de euro
Image source: 
RFI

Guvernul Cehiei în exercițiu își va depune demisia la următoarea sa reuniune pe 29 noiembrie, a anunțat premierul Bohuslav Sobotka, deschizând calea unei noi administrații în urma alegerilor legislative din luna octombrie.

Președintele ceh intenționează să-l numească pe Andrej Babis în funcția de premier la începutul lunii decembrie. Preşedinţia Cehiei a anunţat datele provizorii pentru numirea premierului în 6 decembrie şi 15 decembrie pentru numirea cabinetului complet.

Mișcarea populistă ANO, înființată și controlată de Babis, a câștigat alegerile, cu susținere atât de la dreapta, cât și de la stânga, cu promisiuni de reducere a taxelor și de înlocuire a politicienilor corupți, precum și prin apelurile de închidere a frontierelor Uniunii Europene și împotriva cotelor de refugiați în Uniunea Europeană.

Andrej Babis a anunțat la sfârșitul lunii octombrie, după o întrevedere cu președintele Milos Zeman, că va încerca să formeze un guvern minoritar în Cehia după ce a fost refuzat de celelalte formațiuni în discuțiile vizând crearea unei coaliții.

Celelalte opt partide din Parlamentul Cehiei au precizat că refuzul de a forma o coaliţie cu ANO se datorează unei investigaţii privind presupuse fraude fiscale comise de către Andrej Babis, prin cumpărarea de obligaţiuni de la compania sa de produse chimice şi alimentare. Babis a negat acuzaţiile şi consideră că dosarul este motivat politic.

Intitulat ”Trump al Cehiei”, Andrej Babis a fost vicepremier şi ministru de finanţe în perioada ianuarie 2014 - mai 2017, în guvernul condus de către social-democratul Bohuslav Sobotka. Babis, în vârstă de 63 de ani, este al doilea cel mai bogat om din Cehia, cu o avere estimată la 4 miliarde de euro.

ANO a câștigat detașat alegerile legislative, dar restul partidelor au refuzat să sprijine un guvern care îl include pe miliardarul Andrej Babis, acuzat de fraudă.

Formațiunea lui Babis dispune de 78 de locuri din cele 200 ale camerei inferioare a parlamentului și are nevoie de o majoritate simplă pentru a obține votul de încredere.

Un singur partid, KSCM (comunist), a anunțat că ar putea accepta un guvern minoritar.